Muntlig bergenstest

Test i norsk – høyere nivå – muntlig test er en offisiell norsk språktest som måler muntlige ferdigheter på nivå B2-C1. Prøven kalles også «muntlig bergenstest» fordi den arrangeres av Universitetet i Bergen, i samarbeid med Folkeuniversitetet.

Den muntlige testen er uavhengig av den skriftlige. Testen er særlig beregnet på personer som trenger å dokumentere sin muntlige språkkompetanse, for eksempel helsepersonell, men er åpen for alle. Den arrangeres to ganger i året i seks ulike byer og koster ca. 1000 kroner.

Prøven varer i ca. 15 minutter og arter seg som en samtale mellom kandidat og eksaminator. Det er også en sensor til stede i rommet. Man får karakteren bestått (=B2) eller godt bestått (=C1). Resultatet kommer i løpet av 14 dager.

Egenskaper som testes:
• Forståelse (lytting)
• Språkfunksjoner (beskrive, forklare, mene, begrunne)
• Interaksjon (evnen til å respondere og samtale)
• Flyt (evnen til å snakke sammenhengende)
• Vokabular (ord og uttrykk)
• Grammatikk
• Uttale

Tema
Man får velge mellom tre tema. Det dreier seg som regel om brede temaer som er aktuelle i tiden. Eksempler på tema: sosiale medier, innvandring/integrering, bolig, miljø, økonomi.

Testens deler
1. Beskrivelse
Man får et ark med bilder relatert til det temaet man har valgt og blir bedt om å beskrive noen av bildene. Her testes ens grunnleggende språkferdighet, så poenget er å beskrive kort, presist og nøytralt. Varighet: ca. 2 minutter.

2. Mening
Man får utdelt en påstand om temaet man har valgt og blir bedt om å uttrykke sin mening om denne. Man får mulighet til å forberede seg i et par minutter før man svarer. Varighet: ca. 5 minutter

3. Samtale
Eksaminator stiller noen utvidede spørsmål om temaet som fungerer som utgangspunkt for en dialog. Her testes evnen til å konversere om formelle temaer. Det er derfor viktig at man lytter, holder seg til temaet og bruker relevante begreper. Varighet: ca. 6–8 minutter.

4. Forklaringer (ekstraoppgave)
Dersom det er usikkerhet om kandidaten har bestått, kan han/hun få en ekstraoppgave som handler om å forklare en illustrasjon. Det dreier seg gjerne om et diagram med ulike data. Man får tre spørsmål relatert til illustrasjonen. Varighet: et par minutter (etter behov).

Tips
a) Vis hva du kan, ikke hva du ikke kan. Altså: ikke bruk et vanskeligere språk enn hva du behersker.
b) Snakk rolig, men ikke for sakte.
c) Det er viktig å å bruke relevante begreper. Et godt tips er derfor å lære seg ord og uttrykk innenfor aktuelle temaer.
d) Lær det noen standardfraser for å beskrive bilder, forklare diagrammer, uttrykke en mening, drøfte en påstand og begrunne et syn. Eksempler: på bildet kan vi se, denne grafen viser, etter min mening, for det første …  
e) Husk at språket er viktigere enn innholdet.
f) Husk å lytte nøye til spørsmålene og påstandene slik at du holder deg til temaet.
g) Uttale teller, så ikke glem å jobbe med språklyder, spesielt de som har betydning for å bli forstått.
h) Prøv å holde praten gående – ikke ta for mange pauser. Bergenstesten måler nemlig evnen til å snakke sammenhengende og spontant. Hvis man ikke kommer på hva man skal si, kan man fylle inn med «tenkefraser». Eksempler: Dette er et interessant spørsmål; denne saken har flere sider …
i) Vær profesjonell, vennlig og positiv. Pass på å ikke fremstå som usikker eller smiskende.


Trenger du hjelp?
Vi tilbyr profesjonell, fleksibel og målrettet hjelp til å bestå bergenstesten og andre norske språktester. Ta kontakt for tilbud eller mer info.

Need help?
We offer professional, flexible and targeted help to pass the Bergen Test and other Norwegian language tests. Contact us for offers or more information.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s