Muntlig bergenstest

Test i norsk – høyere nivå – muntlig test er en offisiell norsk språktest som måler muntlige ferdigheter på nivå B2-C1. Prøven kalles også «muntlig bergenstest» fordi den arrangeres av Universitetet i Bergen, i samarbeid med Folkeuniversitetet.

Den muntlige testen er uavhengig av den skriftlige. Testen er særlig beregnet på personer som trenger å dokumentere sin muntlige språkkompetanse, for eksempel helsepersonell, men er åpen for alle. Den arrangeres to ganger i året i seks ulike byer og koster ca. 1100 kroner (i 2022).

Prøven varer i ca. 15 minutter og arter seg som en samtale mellom kandidat og eksaminator. Det er også en sensor til stede i rommet. Man får karakteren bestått (=B2) eller godt bestått (=C1). Resultatet kommer i løpet av 14 dager.

Egenskaper som testes:
• Forståelse (lytting)
• Språkfunksjoner (beskrive, forklare, mene, begrunne)
• Interaksjon (evnen til å respondere og samtale)
• Flyt (evnen til å snakke sammenhengende)
• Vokabular (ord og uttrykk)
• Grammatikk
• Uttale

Tema
Man får velge mellom tre tema. Det dreier seg som regel om brede temaer som er aktuelle i tiden. Eksempler på tema: bolig, miljø, integrering, økonomi, sosiale medier.

Testens deler
1. Beskrivelse
Man får et ark med bilder relatert til det temaet man har valgt og blir bedt om å beskrive noen av bildene. Her testes ens grunnleggende språkferdighet, så poenget er å beskrive kort, presist og nøytralt. Varighet: ca. 2 minutter.

2. Mening
Man får utdelt en påstand om temaet man har valgt og blir bedt om å uttrykke sin mening om denne. Man får mulighet til å forberede seg i et par minutter før man svarer. Varighet: ca. 5 minutter

3. Samtale
Eksaminator stiller noen utvidede spørsmål om temaet som fungerer som utgangspunkt for en dialog. Her testes evnen til å konversere om formelle temaer. Det er derfor viktig at man lytter, holder seg til temaet og bruker relevante begreper. Varighet: ca. 6–8 minutter.

4. Forklaringer (ekstraoppgave)
Dersom det er usikkerhet om kandidaten har bestått, kan han/hun få en ekstraoppgave som handler om å forklare en illustrasjon. Det dreier seg gjerne om et diagram med ulike data. Man får tre spørsmål relatert til illustrasjonen. Varighet: et par minutter (etter behov).

Tips
a) Vis hva du kan, ikke hva du ikke kan. Altså: ikke bruk et vanskeligere språk enn hva du behersker.
b) Snakk rolig, men ikke for sakte.
c) Det er viktig å å bruke relevante begreper. Et godt tips er derfor å lære seg ord og uttrykk innenfor aktuelle temaer.
d) Lær det noen standardfraser for å beskrive bilder, forklare diagrammer, uttrykke en mening, drøfte en påstand og begrunne et syn. Eksempler: på bildet kan vi se, denne grafen viser, etter min mening, for det første …  
e) Husk at språket er viktigere enn innholdet.
f) Husk å lytte nøye til spørsmålene og påstandene slik at du holder deg til temaet.
g) Uttale teller, så ikke glem å jobbe med språklyder, spesielt de som har betydning for å bli forstått.
h) Prøv å holde praten gående – ikke ta for mange pauser. Bergenstesten måler nemlig evnen til å snakke sammenhengende og spontant. Hvis man ikke kommer på hva man skal si, kan man fylle inn med «tenkefraser». Eksempler: dette er et interessant spørsmål, denne saken har flere sider …
i) Vær profesjonell, vennlig og positiv. Pass på å ikke fremstå som usikker eller smiskende.


Trenger du hjelp?
Vi tilbyr profesjonell, fleksibel og målrettet hjelp til å bestå bergenstesten og andre norske språktester. Ta kontakt for tilbud eller mer info.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s