Norge fra nord til sør (lettlest tekst)

Helt i nord ligger Finnmark, som er det største (men minst befolkede) fylket i Norge. Her ligger verdens nordligste by Hammerfest. Området er også kjent for folkegruppen samer. I det nest nordligste fylket, Troms, ligger storbyen Tromsø, som kalles «Nordens Paris» fordi den har så mange kafeer. Det tredje fylket i Nord-Norge er Nordland, som har blant annet byene Bodø, Narvik og Brønnøysund. Sistnevnte er kjent for Brønnøysund-registrene, hvor alle norske firma er registrert. I Nordland ligger også naturperlen Lofoten.

Midt i Norge har vi Trøndelag. Den største byen i denne regionen er Trondheim, som har omtrent 200 000 innbyggere. Her ligger blant annet universitetet NTNU og Norges største katedral Nidarosdomen. Andre viktige byer i Trøndelag er Steinkjer (bøndenes by), Verdal (lotto-byen), Stjørdal (hvor Trondheim Lufthavn ligger) og gruvebyen Røros.

På Nord-Vestlandet ligger Møre og Romsdal, som består av områdene Nordmøre, Sunnmøre og Romsdal. Fylket er kjent for industri og mange rike folk. I Sogn og Fjordane er det ingen byer. Dette fylket er berømt for vakre fjorder og fruktdyrking. Lenger sør, i Hordaland, ligger Norges nest største by Bergen, landets tidligere hovedstad. Lengst sør på Vestlandet ligger Rogaland, hvor oljebyen Stavanger er midtpunkt.

Sørlandet, som består av fylkene Aust-Agder og Vest-Agder, er Norges «bibelbelte». En del av området er Norges «Lille Amerika», fordi mange utvandret til USA og kom tilbake med en amerikansk kultur. Den største byen i Agder er Kristiansand, som blant annet er kjent for en dyrehage.

Østlandet er Norges mest folkerike landsdel. Den består av fylkene Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland. Her ligger hovedstaden Oslo og relativt store byer som Fredrikstad, Skien og Drammen. I den nordre delen av Østlandet er det imidlertid mest skog, og innover i landet er det store fjellområder.

Spørsmål:

1. Hva heter Norges nordligste fylke?
2. Hvorfor kalles Tromsø «Nordens Paris»?
3. Nevn tre byer i Nordland.
4. I hvilken by ligger Trøndelags eneste flyplass?
5. I hvilken landsdel ligger Bergen?
6. Hva heter den største byen på Sørlandet?
7. Hva preger den nordre delen av Østlandet?
8. Nevn to fylker på Østlandet.

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s