Dugnad – flervalgsoppgave

Dugnad er en/ei/et felles utført, ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader utfører/utføres/utført vanligvis i et lokalsamfunn (for eksempel vårrydding i et borettslag eller oppføring av/for/på en låve, ei kai eller en lekeplass), som nabohjelp i forsjellige/forskjellige/forskjelige situasjoner, men noen ganger også på regional/regionalt/regionale eller nasjonalt plan. Wikipedia regnes også som et dugnadprosjekt / dugnadeprosjekt / dugnadsprosjekt.

Ordet stammer/stammes/stammet fra norrønt dugnaðr «hjelp, god gjerning, kraft», beslektet med norsk duge. Dugnadsbegrepet er påstått å være utpreget norsk/norskt/norske. Våren 2004 ble ordet dugnad kåret til Norges nasjonalord / nasjonalordet / nasjonaleord. NRK viste en serie språkprogram (Typisk norsk), og seerne ble invitert til å foreslå og dersom/dermed/deretter stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» vinner/vant/vunnet knepent foran «jah» (på innpust), «matpakke», «hæ» og «koselig». En del andre språk/språker/språkene har også ord for dugnad, blant annen/annet/ant estisk talgud og litauisk talka.

Mange idrettslag avslår/arrangerer/antar dugnader, der medlemmene eller foreldrene for/til/av medlemmene deltar, enten for å utbedre idrettsanlegg eller i arbeid som gjør at laget kjenner/tjener/tiener penger. Slikt dugnadsarbeid er ifølge Norges idrettsforbund fritid/fritatt/frivillig, og foreldre som ikke er medlemmer, kan ikke påtvinges dugnad, eller på noen måte/møte/måtte straffes for ikke å delta. I spesielle tilfeller kan årsmøtet pålegge/påstå/påføre medlemmer (ikke foreldre) å delta på dugnad der det er betinget at slikt arbeid utføres for at aktiviteten kan gjennomføres. Ellers/eller/enten skal dugnadsarbeidet baseres på frivillighetsprinsippet.

Kilde: Wikipedia (noe omskrevet)

Ta kontakt via kommentarfeltet dersom du trenger fasit.

2 kommentarer om “Dugnad – flervalgsoppgave

    1. TEN

      FASIT:

      Dugnad er ET felles utført, ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader UTFØRES vanligvis i et lokalsamfunn (for eksempel vårrydding i et borettslag eller oppføring AV en låve, ei kai eller en lekeplass), som nabohjelp i FORSKJELLIGE situasjoner, men noen ganger også på REGIONALT eller nasjonalt plan. Wikipedia regnes også som et DUGNADSPROSJEKT.

      Ordet STAMMER fra norrønt dugnaðr «hjelp, god gjerning, kraft», beslektet med norsk duge. Dugnadsbegrepet er påstått å være utpreget NORSK. Våren 2004 ble ordet dugnad kåret til Norges NASJONALOD. NRK viste en serie språkprogram (Typisk norsk), og seerne ble invitert til å foreslå og DERETTER stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» VANT knepent foran «jah» (på innpust), «matpakke», «hæ» og «koselig». En del andre SPRÅK har også ord for dugnad, blant ANNET estisk «talgud» og litauisk «talka».

      Mange idrettslag ARRANGERER dugnader, der medlemmene eller foreldrene TIL medlemmene deltar, enten for å utbedre idrettsanlegg eller i arbeid som gjør at laget TJENER penger. Slikt dugnadsarbeid er ifølge Norges idrettsforbund FRIVILLIG, og foreldre som ikke er medlemmer, kan ikke påtvinges dugnad, eller på noen MÅTE straffes for ikke å delta. I spesielle tilfeller kan årsmøtet PÅLEGGE medlemmer (ikke foreldre) å delta på dugnad der det er betinget at slikt arbeid utføres for at aktiviteten kan gjennomføres. ELLERS skal dugnadsarbeidet baseres på frivillighetsprinsippet.

      Liker

Legg igjen en kommentar