Tigerstaden – flervalgsoppgave

«Tigerstaden» er et kallenavn for Oslo som opprinnelse / opprinnelig / oppringt ble brukt for å anbefale / beskrive / beskytte hovedstaden som en farlig og ubarmhjertig storby. Bruken av «Tigerstaden» om Oslo kan føre / fører / føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot, i samlingen Digte og sange fra 1870. I diktet skildres en kamp av / blant / mellom en hest fra landsbygda og en tiger, som symbolet / symbolisert / symboliserte byen. I en artikkel i Morgenbladet i 1889 står det at Bjørnson slynger ut hånende ord / order / ordene mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt ‘tigerstaden’». Sent / senere / seneste er begrepet «Tigerstaden» brukt av blant andre Christian Krohg, Nils Collett Vogt og Rudolf Muus.

Begrepet brukes i dag for / som / til oftest av folk som bor utenbys, uten nødvendigvis med den negative referansen den / det / de opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo er begrepet nå positivt ladet og brukes med stolt / stolte / stolthet.

Som en referanse til begrepet blir / ble / blitt det plassert ut en rekke skulpturer av tigre på Fridtjof Nansens plass foran / fram / fremme Oslo rådhus i jubileumsåret 2000. I tillegg ble det montert en større tigerskulptur i bronse på Jernbanetorget foran Oslo centralstasjon / sentralstasjon / sentralstasjonen.

Opphavsmannen / oppfinneren / innehaveren til ideen om en tigerskulptur her var arkitekt Thore Svingen (1945-2010). Svingen kjente god / godt / gått til Bjørnstjerne Bjørnsons uttrykk «Tigerstaden». Han kontaktet forfatteren Mentz Schulerud, hvem / han / som støttet at tigeren burde stå på Jernbanetorget. Til Oslos tusenårsjubileum i år 2000 ønsket Eiendomsspar om / og / å gi kommunen en gave. Der / dersom / dermed ble Elena Engelsens tigerskulptur plassert på Jernbanetorget.

Kilde: Wikipedia (omstrevet)

Trenger du fasit, spør om det i kommentarfeltet.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s