Tigerstaden – flervalgsoppgave

«Tigerstaden» er et kallenavn for Oslo som opprinnelse / opprinnelig / oppringt ble brukt for å anbefale / beskrive / beskytte hovedstaden som en farlig og ubarmhjertig storby. Bruken av «Tigerstaden» om Oslo kan føre / fører / føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot, i samlingen Digte og sange fra 1870. I diktet skildres en kamp av / blant / mellom en hest fra landsbygda og en tiger, som symbolet / symbolisert / symboliserte byen. I en artikkel i Morgenbladet i 1889 står det at Bjørnson slynger ut hånende ord / order / ordene mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt ‘tigerstaden’». Sent / senere / seneste er begrepet «Tigerstaden» brukt av blant andre Christian Krohg, Nils Collett Vogt og Rudolf Muus.

Begrepet brukes i dag for / som / til oftest av folk som bor utenbys, uten nødvendigvis med den negative referansen den / det / de opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo er begrepet nå positivt ladet og brukes med stolt / stolte / stolthet.

Som en referanse til begrepet blir / ble / blitt det plassert ut en rekke skulpturer av tigre på Fridtjof Nansens plass foran / fram / fremme Oslo rådhus i jubileumsåret 2000. I tillegg ble det montert en større tigerskulptur i bronse på Jernbanetorget foran Oslo centralstasjon / sentralstasjon / sentralstasjonen.

Opphavsmannen / oppfinneren / innehaveren til ideen om en tigerskulptur her var arkitekt Thore Svingen (1945–2010). Svingen kjente god / godt / gått til Bjørnstjerne Bjørnsons uttrykk «Tigerstaden». Han kontaktet forfatteren Mentz Schulerud, hvem / han / som støttet at tigeren burde stå på Jernbanetorget. Til Oslos tusenårsjubileum i år 2000 ønsket Eiendomsspar om / og / å gi kommunen en gave. Der / dersom / dermed ble Elena Engelsens tigerskulptur plassert på Jernbanetorget.

Kilde: Wikipedia (omstrevet)

Trenger du fasit, spør om det i kommentarfeltet.

2 kommentarer om “Tigerstaden – flervalgsoppgave

    1. TEN

      FASIT:

      «Tigerstaden» er et kallenavn for Oslo som OPPRINNELIG ble brukt for å BESKRIVE hovedstaden som en farlig og ubarmhjertig storby. Bruken av «Tigerstaden» om Oslo kan FØRES tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot, i samlingen Digte og sange fra 1870. I diktet skildres en kamp MELLOM en hest fra landsbygda og en tiger, som SYMBOLISERTE byen. I en artikkel i Morgenbladet i 1889 står det at Bjørnson slynger ut hånende ORD mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt ‘tigerstaden’». SENERE er begrepet «Tigerstaden» brukt av blant andre Christian Krohg, Nils Collett Vogt og Rudolf Muus.

      Begrepet brukes i dag SOM oftest av folk som bor utenbys, uten nødvendigvis med den negative referansen DET opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo er begrepet nå positivt ladet og brukes med STOLTHET.

      Som en referanse til begrepet BLE det plassert ut en rekke skulpturer av tigre på Fridtjof Nansens plass FORAN Oslo rådhus i jubileumsåret 2000. I tillegg ble det montert en større tigerskulptur i bronse på Jernbanetorget foran Oslo SENTRALSTASJON.

      OPPHAVSMANNEN til ideen om en tigerskulptur her var arkitekt Thore Svingen (1945-2010). Svingen kjente GODT til Bjørnstjerne Bjørnsons uttrykk «Tigerstaden». Han kontaktet forfatteren Mentz Schulerud, SOM støttet at tigeren burde stå på Jernbanetorget. Til Oslos tusenårsjubileum i år 2000 ønsket Eiendomsspar Å gi kommunen en gave. DERMED ble Elena Engelsens tigerskulptur plassert på Jernbanetorget.

      Liker

Legg igjen en kommentar