Litt om Norge

Norge er et land i Nord-Europa, nærmere bestemt i Skandinavia, som grenser til Sverige, Finland og Russland. Det er et ganske stort land – faktisk det sjette største i Europa. Landet er svært langt og smalt; det er over 1700 kilometer fra nord til sør, men på det minste bare ca. 6 km fra vest til øst.

Norge er tynt befolket. Omtrent 90 prosent av landet består av fjell og skog. Selv om Norge ligger like langt nord som Sibir, er det ganske mildt her. Mange steder er det knapt snø om vinteren. Dette skyldes Golfstrømmen, som sender varmt vann oppover langs kysten.

Folketallet i Norge er på ca. 5,3 millioner innbyggere. De fleste er etniske nordmenn, men nesten 1 million (18 %) er innvandrere, særlig fra Asia og Øst-Europa. I tillegg lever urfolket samene i nord.

Norge er inndelt i 11 fylker og 356 kommuner (fra 1.1.2020). Hovedstaden heter Oslo, og har omkring 700 000 innbyggere. Andre store byer er Trondheim i Midt-Norge og Bergen og Stavanger på Vestlandet.

Norge er et demokratisk monarki, med Kong Harald V som statsoverhode. Landet er verdens 6. rikeste målt i BNP per innbygger. Den klart største bransjen er olje, men fiskeoppdrett er også viktig.

Norge ble en stat rundt 900. Den første perioden kalles vikingtiden. Norske vikinger dro blant annet til De britiske øyer, Island, Grønland, Amerika og Nordmandie i Frankrike. 1200-tallet var en storhetstid, men i 1349 ble landet rammet av en sykdom som tok livet av halve befolkningen. Deretter gikk landet inn en drøyt 500 år lang unionstid, først under Danmark og senere Sverige. Norge ble selvstendig i 1905.

Norge er medlem av forsvarsalliansen NATO, men ikke Den europeiske union.

Oppgaver

  1. Hvor mange land i Europa er større enn Norge?
  2. Hvorfor er det varmere i Norge enn i andre land på samme breddegrad?
  3. Hvor stor er Norges befolkning?
  4. Hvordan er Norges administrative inndeling?
  5. Hvilken styreform har Norge?
  6. Hva kjennetegnet norsk middelalder?
  7. Er Norge medlem av EU?
  8. Finn 10 substantiv i teksten og bøy dem.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s