Norskprøve A2-B1 – øvingsoppgaver

1. Marius vil kose seg med en film og finner 4 forskjellige filmer i hylla. Han foretrekker spenningsfilmer, så han er ikke i tvil om hvilken film han skal velge. Hvilken film velger han?

a) «Knute på tråden» er en liten latterbombe med handling fra den norske landsbygda. Den som ikke trekker på smilebåndet av denne filmen, bør oppsøke psykolog.

b) «Maja» er en rørende historie om en syk jentes forhold til hesten sin, basert på virkelige hendelser.

c)  «Petter og pjokken» er en søt liten film for de minste. Her møter vi mange slags dyr og gøyale figurer som alle snakker norsk.

d) «Budapest» er en spionfilm for deg som har nerver av stål. En av de nifseste filmene du noen gang vil se.

2. Hvilken tekst passer best til bildet?

a) Jeg er veldig interessert i hester. Jeg leser hesteblader, er med i en klubb for hesteinteresserte og går på travbanen for å se på hesteløp. Men til tross for min store lidenskap for hester, har jeg aldri ridd. Planen min er å ta et ridekurs i nærmeste fremtid.

b) Jeg elsker dyr, og har både hund, katt og kanin. Jeg tar med bikkjene mine på tur i marka nesten hver kveld. Dessuten besøker jeg gården til onkelen og tanta mi nesten hver helg. Der har de både sauer og kyr. Jeg liker å være i fjøset og stelle med kyrne. Det eneste dyret jeg ikke er så begeistret for, er hester.

c) Jeg elsker å ri. Jeg eier en hingst og ei merr. Hver ettermiddag tar jeg og venninna mi med oss dyrene opp på åsen og rir innover i terrenget til det blir mørkt. Den myke sanda der oppe er et perfekt underlag for lange rideturer, selv om man kan få litt støv i munnen av og til.

d) Jeg har to hester. Den ene er en gammel islandshest og den andre et lite føll. De to koser seg sammen på enga utenfor eneboligen vår. Hest er en fantastisk hobby som gir meg utrolig mye. Det eneste jeg savner akkurat nå, er muligheten til å ri. Islandshesten er for gammel til det og føllet foreløpig for ungt.

3. Hvem har gjort hva?

a) I helga var jeg og kompisene mine på guttetur i England. Vi er med i Liverpool supporterklubb og ville se favorittlaget vårt spille kamp. Tre av oss tok fly nedover på fredag, hvor vi møtte John, som bor der nede. På lørdag gikk vi litt rundt i byen, før vi ladet opp til kampen på en typisk engelsk pub. De hadde kjempegod fish & chips og et fantastisk mørkt øl. Dessverre tapte laget vårt kampen, men det var uansett en fin tur.

b) Jeg var dessverre syk i helga, så det ble en helg under dyna. Jeg hadde 39 i feber og ganske vondt i halsen. Heldigvis har jeg ei snill datter som kom og hjalp meg. Hun vasket klær og laget litt mat til meg. Men matlysten var dårlig, så jeg klarte bare et par skjeer med suppe. Heldigvis ble jeg bedre i løpet av søndagen, så jeg tror jeg snart kan gå på jobb igjen.

c) Jeg var på hytta i helga. Broren min har en hytte på fjellet som jeg får låne når jeg vil. Den ligger på et idyllisk sted med fantastisk utsikt over en innsjø som heter Bjørkevann. På lørdag gikk jeg en lang fjelltur opp til Gråtind. Det var strålende sol på vei opp, og på toppen nøt jeg boller og kaffe i solsteken. På vei ned skyet det over og begynte å regne og blåse litt, men det var uansett en fantastisk tur.

d) I helga fikk jeg besøk av en onkel og tante som bor i Sverige. Jeg har ikke sett dem på nesten fire år, så det var hyggelig å treffe dem igjen. De kom allerede på fredag kveld, så det var litt stress med rydding og vasking før de kom, men selve besøket var bare koselig. Jeg tok dem med på en biltur for å vise dem nærområdet, og om kvelden lagde vi mat og koste oss ute i hagen.

1. Hvem trengte hjelp i helga?
2. Hvem hadde det litt travelt i starten av helga?
3. Hvem reiste for å treffe en kamerat i helga?
4. Hvem ble kanskje litt brun i helga?

4. Velg riktig svar

Melding til alle bileiere i Fossegata 53: Vårrengjøring i garasjeanlegget
Onsdag 4. april skal fellesgarasjen i kjelleren vaskes. Arbeidet vil bli utført med høytrykksspyler av et profesjonelt firma. Dette vil skje i tidsrommet 10–13. Alle beboere som har bil i garasjen, bes flytte denne innen klokka 9:30 den aktuelle dagen. Biler som ikke flyttes, vil bli tauet bort for bileiers regning. Vi ber i tillegg om at alle rydder parkeringsplassen de disponerer før vaskefirmaet kommer. Mange benytter parkeringsplassen som lager, noe som ikke er tillatt.

a) Hva vil skje med biler som ikke flyttes?
1. De vil ble fjernet.
2. De kan bli skadet av høytrykkspylerne.
3. De vil bli solgt.
4. Ingenting.

b) Hva sies om rydding?
1. Alle må rydde parkeringsplassen sin før vaskingen, men kan sette tingene tilbake etterpå.
2. Alle må rydde parkeringsplassen sin før vaskingen, og kan ikke sette tingene tilbake etterpå.
3. Alle må rydde parkeringsplassen sin, men det er ikke så viktig når det skjer.
4. Bare de som leier ut parkeringsplassen sin, må rydde den.

5. Velg riktig svar

Når vi betaler i butikk, kan vi velge å bruke bankkort eller kontanter. Men stadig færre betaler med fysiske penger. I 2018 skjedde bare 11–12 prosent av betalingene i Norge med kontanter. Det ser altså ikke ut til at folk liker å bruke kontanter.

Derfor har noen foreslått å avskaffe kontanter helt, slik at alle transaksjoner i samfunnet må skje elektronisk. Det er jo mange ulemper med kontanter, blir det påpekt. Det er tungvint å bære rundt på så mye papir, og papirpenger er ikke bra for miljøet. Dessuten er det mindre sikkert, ettersom det er umulig å spore transaksjoner gjort med kontanter. Det øker også faren for ran. Mye av bruken av kontanter er knyttet til kriminell virksomhet og svart arbeid. Kontantbruk gjør det også vanskeligere for politiet å etterforske kriminaliteten.

Imidlertid er mange skeptiske til å avskaffe kontantene. Det fins nemlig også fordeler med kontanter. Noen eldre har problemer med å bruke elektroniske betalingsmidler og er avhengige av sedler og mynter. Dessuten er det greit å ha kontanter som alternativ hvis det oppstår tekniske problemer. I tillegg har dette med personvern å gjøre. Det er en grunnleggende rett å slippe å bli overvåket. Det må være mulig å betale for noe uten at det skal kunne spores. Folk må få ha et privatliv.

Noen butikker har eksperimentert med obligatorisk kortbetaling, men foreløpig har disse forsøkene blitt stoppet av lovverket. Norsk lov slår nemlig fast at alle butikker også må godta kontantbetaling, men enkelte eksperter mener at denne lovbestemmelsen ikke er absolutt og at det kan åpnes for unntak.

a) Hvordan er utviklingen i bruk av kontanter i Norge?
• stigende
• synkende
• uforandret
• ujevn

b) Hva nevnes her som et argument mot kontanter?
• At det blir stadig mindre populært blant kunder
• At bare eldre liker kontanter
• At det er komplisert for butikkene
• At kontanter er avskaffet i mange andre land

c) Hva blir nevnt som et argument for kontanter?
• At det har konsekvenser for miljøet
• At det går raskere å betale
• At det er er en gammel tradisjon
• At det sikrer folks mulighet for privatliv

d) Kan butikker nekte å motta kontanter?
• Ja, de gjør akkurat som de vil om dette.
• Nei, absolutt ikke.
• Dette er helt uklart. Det finnes ikke lover om dette.
• I utgangspunktet ikke, men det kan finnes unntak.

6. Lag sammenheng

Sett opplysningene i riktig rekkefølge slik at det blir god sammenheng i teksten:

a) Still deg under vektstanga slik at den hviler bak skuldrene. Stå med cirka en halv meter mellom hver fot. Grip om stanga med begge hender og «lås» den med et fast grep.

b) Gjenta bevegelsen (opp og ned) 7–8 ganger uten pause. Hvis du mister kontrollen og begynner å gjøre øvelsen feil, tyder det på at du bruker for tunge vekter.

c) Bøy sakte i knærne slik at vektstanga senkes, samtidig som overkroppen er strak og litt foroverbøyd. Gå ned til 90 grader i kneleddet. Stram godt i mage- og ryggregionen.

d) Plasser en vektstang på vektstativet i cirka brysthøyde og legg på ønsket vekt. Hvis du ikke har gjort øvelsen før, kan du begynne med 30 kilo (en femkilos skive på hver side).

e) Løft vektstanga opp igjen ved å strekke knærne hurtig slik at du kommer tilbake til utgangsposisjonen.

f) Ta en pause på 2–3 minutter før gjør øvelsen en gang til. Drikk gjerne litt og tøy forsiktig mellom settene.

g) Løft vektstanga forsiktig ned av stativet. Sørg for at du har god kontroll før du begynner å gjøre selve øvelsen.

7. Synonymer

a) Hvilket ord nedenfor betyr det samme som «smart»?

Lørdag er det «natt i naturen». Det er et arrangement som går ut på å overnatte ute. Denne helga er det også meldt skikkelig høstvær. Det betyr at folk må kle seg godt. Det kan være lurt å se nøye på værmeldingen før man går ut.

b) Hvilket ord nedenfor betyr det samme som «kjempe»?

NRK-programmet «Stjernekamp» samler flere artister som konkurrerer mot hverandre. På lørdag var temaet country. Alle de ni deltakerne sang hver sin country-låt, og Sandra Lyng Haugen sang klassikeren «Jolene».

c) Hvilket ord nedenfor betyr det samme som «ting»?

For halvannet år siden pakket journalist og forfatter Mímir Kristjánsson sammen sakene sine i hovedstaden, og dro hjem til oljehovedstaden med samboer og barn. Her skulle han skrive, bo og løfte partiet Rødt i en historisk blå by.

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s