Klagebrev – tips og oppgaver

Den første skriveoppgaven på norskprøve B1–B2 handler om å uttrykke sin egen mening. Man får som oftest i oppgave å skrive en klage. Teksten skal være på minst 80 ord. Cirka 100 ord er et greit utgangspunkt.

Her er et eksempel fra Kompetanse Norge:

Busselskapet vil legge ned noen av bussrutene der du bor. Dette skaper problemer for deg og andre i nærmiljøet. Skriv en e-post til busselskapet og forklar hvorfor det er viktig at bussene går like ofte som før.

Noen tips til klagebrev fra Karense:

Kilde: Note.no

Oppgaver

 1. En investor har kjøpt den nedlagte dagligvarebutikken i nabolaget, og bruker området til å lagre gamle bilvrak. Dette ser stygt ut, og mange i nabolaget irriterer seg over det. Før var området pent og hyggelig, og man kunne gå på tur der. Nå ser det ut som en søppelplass. Skriv et klagebrev til kommunen der du ber dem rydde opp.
 2. Naboen din har en hund som ofte går løs. Den skremmer barn og gjør at mange i nabolaget kvier seg for å gå på tur. Dessuten bjeffer den og holder folk våkne om natta. Skriv et brev til naboen der du ber ham/henne om å gjøre noe med dette.
 3. Du abonnerer på lokalavisa. Men i det siste har avisa uteblitt flere ganger, og ofte leveres den veldig sent på dagen. Send et klagebrev til avisa og be om at situasjonen bedres.
 4. Naboen din spiller ofte høy musikk, noe som er forstyrrende for deg og andre som bor i nærheten. Skriv et klagebrev der du legger frem saken og ber om endring.
 5. Du har lest i avisa at nærbutikken der du bor, skal legges ned. Nærmeste butikk ligger flere kilometer unna, så dette blir et problem for mange. Skriv et klagebrev til butikkjeden og be om at filialen drives videre.
 6. Du har vært ute og spist på restaurant, men var ikke fornøyd med opplevelsen. Maten smakte vondt, og det tok lang tid før den kom, slik at den hadde blitt kald. Dessuten var servitørene sure og lite hjelpsomme. Du skriver en mail og klager på opplevelsen.
 7. Du deltok i en konkurranse på nettet og vant en mobiltelefon. Men etter tre uker har du fortsatt ikke mottatt premien din. Du trenger ny mobil så fort som mulig fordi telefonen du har nå, er skadet. Skriv en klage der du etterlyser mobilen som du har vunnet.
 8. Du har kjøpt diverse varer fra et nettapotek. Det tar svært lang tid før produktene kommer, og når du endelig får dem, ser du at det mangler ett produkt. Du har dessuten blitt belastet feil beløp. Skriv en klage til apoteket.
 9. Du bor i et rekkehus. Naboen din har ofte lange telefonsamtaler tidlig om morgenen og sent på kvelden. Hun snakker ganske høyt og har vinduet åpent. Dette gjør at du stadig blir vekt, og nå er du lei av det. Du skriver en melding som du legger i postkassen hennes …
 10. Du har bestilt noen sokker i en nettbutikk. Men det tar lang tid før du får varene, og når de endelig kommer, ser du at ett av parene er i feil størrelse. Du skriver en klage til nettbutikken og ber om …
 11. På andre siden av veien fra der du bor, er det en liten treklynge. Noen av trærne vokser ut i veien og reduserer sikten for trafikanter. Dessuten er det ett tre som har vokst opp i strømlinja. De fleste av trærne er bjørker, noe som er uheldig for allergikere. Du tar kontakt med kommunen og ber om at trærne fjernes og eventuelt erstattes med noe annet.
 12. Du har fått installert oljeovn på stua. Men du er ikke fornøyd med hvordan den virker. Det blir enten altfor kaldt eller altfor varmt i rommet. Du tar kontakt med leverandøren for å få hjelp.
 13. I kantina der du jobber, selges det både mat og drikke, men ikke varm mat. Du vet at mange savner dette, og skriver en e-post til abeidsplassen der du etterlyser varme retter.

Hvis du ønsker å sende inn din tekst og få tilbakemelding, kan du gjøre det her eller til toppnorsk att outlook.com

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s