Klagebrev – tips og oppgaver

Den første skriveoppgaven på norskprøve B1–B2 handler om å uttrykke sin egen mening. Man får som oftest i oppgave å skrive en klage. Teksten skal være på minst 80 ord. Cirka 100 ord er et greit utgangspunkt.

Her er et eksempel fra Kompetanse Norge:

Busselskapet vil legge ned noen av bussrutene der du bor. Dette skaper problemer for deg og andre i nærmiljøet. Skriv en e-post til busselskapet og forklar hvorfor det er viktig at bussene går like ofte som før.

Noen tips til klagebrev fra Karense:

Kilde: Karense (note.no)

Oppgaver

  1. En investor har kjøpt den nedlagte dagligvarebutikken i nabolaget, og bruker området til å lagre gamle bilvrak. Dette ser stygt ut, og mange i nabolaget irriterer seg over det. Før var området pent og hyggelig, og man kunne gå på tur der. Nå ser det ut som en søppelplass. Skriv et klagebrev til kommunen der du ber dem rydde opp.
  2. Naboen din har en hund som ofte går løs. Den skremmer barn og gjør at mange i nabolaget kvier seg for å gå på tur. Dessuten bjeffer den og holder folk våkne om natta. Skriv et brev til naboen der du ber ham/henne om å gjøre noe med dette.
  3. Du abonnerer på lokalavisa. Men i det siste har avisa uteblitt flere ganger, og ofte leveres den veldig sent på dagen. Send et klagebrev til avisa og be om at situasjonen bedres.
  4. Naboen din spiller ofte høy musikk, noe som er forstyrrende for deg og andre som bor i nærheten. Skriv et klagebrev der du legger frem saken og ber om endring.
  5. Du har lest i avisa at nærbutikken der du bor, skal legges ned. Nærmeste butikk ligger flere kilometer unna, så dette blir et problem for mange. Skriv et klagebrev til butikkjeden og be om at filialen drives videre.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s