Sett inn verbene

Rettssaken mot IS-kvinnen

Da rettssaken mot IS-kvinnen … mandag morgen, … IS-kvinnen straffskyld. 30-åringen … til Norge som fireåring fra Pakistan og har vokst opp i Oslo øst. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) … hun deltok i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i perioden juni 2013 til mars 2019. Hun … ned allerede i februar samme år, men det … ikke straffbart i Norge å … i terrororganisasjon før i juni 2013.

Støttet voldelig jihadisme
Kvinnen startet kort med å … seg om hvordan hun … fra å være en vanlig ung kvinne på Høyskolen i Oslo til å … radikalisert gjennom Islam Net og deretter ytterligere i voldelig retning i den nå oppløste organisasjonen Profetens Ummah.

«Jeg … mye om hvordan man … oppføre seg innen den retningen av islam da jeg … på fredagsmøtene i Islam Net. De ville også at jeg skulle … hijab, noe jeg ikke gjorde på den tiden,» … IS-kvinnen fra vitneboksen.

Andre rystende opplysninger som … frem, var at hun i en av de daglige samtalene hun … med ektemannen, IS-krigeren Bastian Vasquez, … fortalt at han hadde … med på å halshugge en general.

«På den tiden støttet jeg det han gjorde. Jeg kunne … på å si til ham at det var noe jeg kunne gjort selv.»

I retten … kvinnen også at hun mistet mange venner etter at hun begynte å … med hijab. Kvinnen fortalte også om oppveksten sin og at hun … mobbet. På et tidspunkt … hun i gråt og … avbryte sin egen forklaring. Mobbingen ble for tungt å … om. Etter en pause på 13 minutter fortsatte hun.

Sommeren 2010 … hun kjent med det som senere … bli hennes første ektemann, IS-krigeren og Skiens-mannen, Bastian Vasquez.

«Jeg ble kjent med Bastian sommeren 2012. På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang og … positiv til det Profetens Ummah … for.»

Profetens Ummah forfektet voldelig jihadisme.

«Du støttet bevegelsen og deres voldsorientering?» … rettens dommer.
«Ja.»

«Jeg ble kjent med Bastian på Facebook. Vi begynte å møtes og å … turer parker. Etter en og en halv måned spurte han om å … seg med meg. Min far … ikke det, men møtte Vasquez. Men han ville fortsatt ikke,» … kvinnen i retten.
Ifølge den tiltalte 30-åringen … Vasquez til Syria 1. oktober 2012.

«Etter hvert … vi ganske mye på telefon. Han fortalte om hva han … på med der nede, og det var mye krigføring og legge bomber på veien. Jeg … ikke negativt på det. Jeg … så forelsket. Det han stod for, følte jeg at jeg stod for. Jeg bare … og fniste av det han sa.»

Mandag morgen omtalte Nettavisen nyheten om at Vasquez … telefonavlyttet av PST. Samtaler mellom ham og IS-kvinnen vil bli … av i retten på et senere tidspunkt.

Giftet seg på videolink
Kvinnen … seg på videolink med beryktede Vasquez et sted mellom 4. og 7. januar 2013. Hun giftet seg senere med to andre IS-krigere etter at Vasquez … da han satte sammen bomber for IS i april 2015. Kvinnen … seg for å reise til Syria i desember 2012.

«Hvilke tanker … du om oppholdet i Syria? Hva skulle du gjøre der?» … dommeren.

«Jeg savnet ham (Vasquez, red. anm.) mye. Så jeg ville bare være med ham og … på ham. Jeg … ikke satt en grense på hvor lenge jeg skulle være der, jeg ville bare være med ham,» … IS-kvinnen.
«Jeg … ikke så mye over om det ville bli problematisk med tanke på at det … borgerkrig.»

Som forberedelser til Syria-reisen … hun inn klær til seg selv og til IS-krigeren Vasquez. Hun kjøpte blant annet to bukser, sokker, en jakke og noen belter til ham.

«Jeg fortalte ingenting til familien. Hvis jeg hadde sagt noe ville de … meg å reise.»

«Tenkte du at det kunne være straffbart, det du … å gjøre?» spurte dommeren.
«Jeg … usikker. Jeg husker ikke.»

Hun … også penger til reisen. Da hun … Norge, hadde hun 40-60.000 kroner disponibelt på konto. Reisen til Syria … med tog fra Oslo til Gøteborg, derfra med fly til Istanbul før hun og en annen kvinne til slutt ble … i en taxi på grensen til Syria.

«På den tiden var jeg ganske radikal, jeg tenkte ikke klart i det hele tatt. Jeg … ikke over at det jeg … meg ut på var farlig.»

Telefonkontakt
Rettssaken ble rutinemessig ved at aktor, statsadvokat Geir Evanger, … rede for hovedtrekkene i saken, også radikaliseringsprosessen.

«Hun … i kontakt med Profetens Ummah (en tidligere ekstrem islamistisk organisasjon på Østlandet, red. anm.) sommeren 2012. Ifølge hennes forklaring … Bastian Vasquez interessert i henne. Tre uker før han … til Syria, i november 2012, fridde han til henne. 40–45 dager etter at han … ankommet Syria, … Vasquez kontakt med IS-kvinnen og ytret ønske om at hun … komme,» sa statsadvokat Geir Evanger.

De giftet seg på islamsk vis på internett, han var i Syria hun … i Norge, like før hun reiste ned til Syria i februar 2013.

Rundt klokken 08.35 … kvinnen rettssalen med sine forsvarere, Nils Christian Nordhus og Ann Helen Aarø. IS-kvinnen … iført beige bukse og matchende jakke. Skjerfet var også i samme farge. Hun … også på seg en hvit bluse. Kvinnen var åpenbart ukomfortabel og … ned på gulvet nesten hele veien fra presseområdet til hun gikk inn i sal 250 i Oslo tingrett. Det … ikke lov for pressen å ta bilder av tiltalte i en straffesak dersom hun ikke … til dette.

Frp reagerte på løslatelse
Det såkalte Kalifatet okkuperte områder i Syria og Nord-Irak og … sin høyde rundt 2014. Etter at det falt, ble IS-kvinnen overført til Al Hol-leiren i mars 2019. Året etter, i januar 2020, ble hun … til Norge etter å … påberopt helseproblemer for hennes nå seks år gamle sønn. Regjeringen, som … av Høyre, Frp, KrF og Venstre, … kvinnen med returen til Norge. IS-kvinnens retur til Norge var årsaken at Frp … seg fra regjeringen. Hun har … varetektsfengslet i Norge siden hun … tilbake, men ble … forrige mandag kveld, noe som fikk Frp til å rase.

Kilde/fasit

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s