Norge ifølge statistikken

Er du stolt over hvor bra alt er i Norge? Eller irriterer du deg over hvor dårlig det er? Vi har sett på en del troverdige statistikker som sammenligner Norge med andre land for å finne svar på hvor bra/dårlig Norge egentlig er.

Størrelse: Norge er bare et medium stort land i verdensmålestokk, men et av de største i Europa: nr. 69 av 235 i verden og nr. 6 av 51 i Europa. Bare Russland, Ukraina, Frankrike, Spania og Sverige er større (Worldometer, Wikipedia).

Befolkning: Norge er et middels folkerikt land: Nr. 119 av 235 land i verden og nr. 25 av 48 i Europa (Worldometer, 2021).

Økonomi: Norge er verdens 28. største økonomi ifølge Verdensbankens siste tall (2021) og verdens 6. sterkeste økonomi (BNP) per innbygger ifølge Det internasjonale pengefondet (2021).

Levestandard: Norge har den høyeste levestandarden i verden ifølge FNs Human Development Index (2019). Irland er nummer 2 og Niger sist på lista.

Levealder: Nordmenn kan forvente å leve til de blir 81 år, og har dermed verdens 15. høyeste levealder (Worldometer). Japan ligger på toppen, med 82 år. Den sentralafrikanske republikk ligger nederst, med 52 år.

Lykke: Norge er det 5. lykkeligste landet i verden, basert på hvordan folk vurderer sitt eget liv (7,5 av 10 poeng i lykkenivå). Finland er på toppen, Afghanistan nederst (World Happiness Report, 2019).

Rikdom: Norge er nr. 17 på lista over land med flest millionærer i befolkningen. 4 % av nordmenn er millionærer (i dollar). Sveits er på toppen, med 12 %. De fleste land i verden har 0,0 millionærer per innbygger. I Europa har Hvite-Russland og Moldova færrest rikinger (Credit Suisse, 2019).

Produktivitet: Norge er det tredje mest produktive landet i verden målt i BNP per arbeidstime (The Global Economy, 2019).

Prisnivå: Norge er nr. 7 i OECD-området, 15 % dyrere enn gjennomsnittet. Sveits har det høyeste prisnivået i verden (OECD, 2016–2020).

Politikk: Norge er verdens mest demokratiske land foran Island og Sverige ifølge The Economist. Nord-Korea er nederst på lista (EIU, 2020).

Korrupsjon: Norge er nr. 7 i verden på lista over de minst korrupte land. New Zealand og Danmark er minst korrupte, Sør-Sudan og Somalia mest (Transparency International, 2020).

Ytringsfrihet: Norge har den høyeste pressefriheten i verden i følge Reporters Without Borders (2021). De andre nordsiske landene ligger på plassene bak. Kina, Turkmenistan, Nord-Korea og Eritrea har minst pressefrihet i Verden.

Religion: Norge er det 5. minst religiøse landet i verden. Bare 22 % av nordmenn mener at religion er viktig i livet. Estland er det minst religiøse landet i verden ifølge denne statistikken. Somalia er ett av flere land der 100 % av befolkningen mener at religion er viktig (Gallup, 2009).

Kriminalitet: Norge er forholdsvis trygt og har det 10. laveste antallet mord i verden. Bare Sveits og Luxembourg har lavere tall i Europa. Singapore har de laveste mordtallene, El Salvador de høyeste (UN Office on Drugs and Crime).

Kvalitet på helsevesenet: Norge er nr. 4 i verden, etter Australia, Finland og Island (STC Health Index, 2021).

Likestilling: Norge er det tredje mest likestilte landet i verden i følge FNs Global Gender Gap Report (2021). Bare Island og Finland er foran Norge. Afghanistan, Jemen, Irak, Pakistan, Syria, Kongo og Iran er dårligst på likestilling i følge statistikken.

Skoleresultater: Norge er nr. 23 av 77 land (PISA, 2018). Kina er på toppen, foran Singapore og Estland. Nederst finner vi Kosovo og Filippinene.

Infrastruktur: Norge er nr. 25 (av 160) i verden når det gjelder generell standard på trafikk, kommunikasjon, logistikk osv. (Verdensbanken, 2018).

Internetthastighet: Norge er nr. 6 i verden på mobil og 20 i verden på bredbånd (Speedtest Global Index, mars 2021).

Trafikkulykker: Norge har det laveste antallet døde i trafikken per innbygger i verden (miniputt-stater ikke medregnet). Sverige er på andreplass. Liberia, som ligger nederst, har omtrent 17. ganger flere trafikkdøde enn Norge.

Sport: Norge er verdens beste sportsnasjon (i forhold til folketallet) ifølge nettstedet Greatest Sporting Nation. Sveits og Slovenia kommer på plassene bak Norge. Det er først og fremst i skisport og håndball Norge utmerker seg.

Alkoholkonsum: Norge er midt på treet når det gjelder bruk av alkohol – nummer 80 av 190 land (WHO, 2016). Hvite-Russland og Litauen er de to landene hvor det drikkes mest – cirka dobbelt så mye som i Norge. Somalia har lavest alkoholkonsum i Verden.

Tobakk: Norge er under midten når det gjelder tobakksforbruk (nr. 94 av 150 land). Høyest tobakksforbruk har enkelte stillehavsøyer, Myanmar, Chile, Libanon, Serbia og Hellas. Lavest tobakkskonsum har afrikanske land som Nigeria, Etiopia og Ghana (Wikipedia, 2018).

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s