Hvordan lære ord?

Her er noen tips til hvordan man kan lære ord effektivt:

1. Få innputt
Den beste måten å øke vokabularet på er å sørge for å få mye språklig innputt. Les norske tekster, se på norsk TV eller film, hør norsk radio og musikk, skriv tekster i hverdagen, snakk med nordmenn på norsk osv.

2. Utfordre deg selv
For å få utvikling må man gi seg selv utfordringer. Det er ikke nok å snakke med naboen om været og høre på den samme sangen om og om igjen. Man må sette seg selv i uvante og krevende situasjoner der man blir utfordret til å forstå og bruke nye ord. Ikke vær lat og gå over til engelsk. Lytt aktivt og prøv å sette ord på det du vil kommunisere.

3. Pugg
I gamle dager lærte man språk ved å memorere ordlister mekanisk. Dette er en primitiv måte å lære språk på som man heldigvis har gått bort fra. Men som et supplement til andre, mer givende måter å lære ord på, kan det fungere. Hvis man vil pugge, kan det være lurt å gjøre det tematisk, for eksempel lære ord som har med klær å gjøre en dag, og ord innenfor mat og matlaging en annen dag.

4. Gjør ordoppgaver
Det fins mange morsomme interaktive ordoppgaver på nettet. Se for eksempel denne linken.

4. Bruk husketeknikker
Det fins mange forskjellige teknikker for å huske ord. Noen liker å skrive ned ordene, andre liker å si dem høyt. Alle har sin favoritt husketeknikk. En måte som fungerer godt for mange, er å bruke assosiasjoner. Prøv å koble ordet til noe kjent, enten på ditt morsmål, på norsk eller på andre språk. Hvis man for eksempel skal lære ordet «flytte» (to move), kan man tenke på ordet «fly», altså at man tar fly når man flytter. Ofte kan det hjelpe med rare og komiske assosiasjoner. Poenget er at ord ikke eksisterer isolert. De er linket til andre ord både semantisk (betydningsmessig), morfologisk (formelt) og kontekstuelt. Dette må man utnytte til sin fordel.

5. Aktiver forkunnskaper
Vi lærer ikke ord i et vakuum. Når vi lærer, bruker vi aktivt det vi kan og vet fra før. Vi bruker våre erfaringer fra livet, ord vi kan i andre språk og så videre. Erfarne og flinke elever er gode til dette. De kan gjette seg til et ords betydning ut fra konteksten og hvordan ordet ser ut. Dette kalles metatenking. Vi kan for eksempel analysere ordet og se hvilke deler det består av, og vi kan slutte oss til betydningen av et ord ut fra ordene som står i nærheten. Ser vi ordet «frokost» etter ordet «spise», kan vi gjette at «frokost» har noe med mat å gjøre. Kanskje kjenner vi også ordet «kost», noe som også kan hjelpe oss å forstå at dette handler om mat.

6. Ta snarveier
Mange ord trenger vi ikke å lære, fordi vi allerede «kan» dem. Hvis man leser en tekst på et språk man kan dårlig, kan man likevel forstå hovedinnholdet ved å legge merke til egennavn og internasjonale ord. Hvis man ikke kan norsk, men ser ordene «universitet», «eksamen» «korona» og «kansellert», kan man forstå at teksten handler om at eksamen er avlyst på grunn av covid. Uerfarne elever er ofte dårlige til dette. Det krever litt erfaring for å innse at mange ord allerede er «lært» på grunn av det vi vet fra før. Altså kan vi mange ord allerede før vi begynner å lære et språk. Disse trenger man ikke bruke tid på å lære ord for ord. For eksempel er det nok å vite at ord som ender på -ity på engelsk (og lignende suffikser på andre språk), ender på -tet i norsk (fleksibilitet, aktivitet). Ta snarveier ved å lære systemene i stedet for ordene separat!

7. Lek med ordene
For å bli godt kjent med et ord, må vi gjøre ordet til vår venn. Lukt på det, smak på det, tygg på det, kos deg med det. Lag bilder og assosiasjoner i hodet. Se ordet for deg. I hvilke sammenhenger dukker dette ordet opp? Når kan jeg bruke det?

8. Bruk ord i praksis
For å gå fra passiv til aktiv ordkunnskap trenger vi å bruke ord i praksis. Det betyr at vi må lage setninger med ordet. Muntlig, skriftlig eller begge deler.

9. Repeter
Forskning har vist at vi trenger omtrent seks gjentakelser for å huske et ord. Det kan derfor være lurt å ha et system for repetisjon. En smart måte å repetere på er å lage ordkort som man legger i en bunke. Ord man trenger å repetere jevnlig, legges høyt oppe i bunken slik at de ofte kommer tilbake. Ord man har bedre kontroll på, plasseres lenger ned i bunken slik at de dukker opp sjeldnere i rotasjonen. Ord man har lært 100 prosent, kan man ta ut av bunken. Kontinuerlig må man fylle på med nye ord. Det fins også apper man kan bruke til repetisjon av ord.

10. Ikke stress
Mange stresser for mye med ordlæringen. De føler at ordene ikke fester seg og at de glemmer alt de lærer. Dette er en naturlig følelse, men det er ingen grunn til bekymring. Ordlæringen skjer i stor grad «organisk». Ofte er det slik at vi husker de ordene vi trenger i hverdagen. Vi har en naturlig tendens til å huske ord som vi hører eller ser ofte, eller som vi jevnlig trenger når vi snakker og skriver. Mindre viktige ord blir borte for oss, og det er kanskje ikke så farlig. Men ved å bruke teknikkene ovenfor kan vi øke antallet ord som fester seg og blir med videre i vokabularet vårt.

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s