Noen viktige norske kunstnere

Munch

Edvard Grieg (1843–1907) var en komponist innenfor klassisk musikk. Han er mest kjent for sine nasjonalromantiske stykker, der han brukte elementer fra norsk folkemusikk. Grieg bodde lenge på Troldhaugen utenfor Bergen.

Henrik Ibsen (1828–1906) var en forfatter innenfor realismen. Han er mest kjent for sine drama, og er den mest spilte dramatikeren i verden etter Shakespeare. Ibsen ønsket å sette fokus på problemer i det konservative borgerlige samfunnet. Hans mest kjente stykker er Peer Gynt og Et dukkehjem.

Bjørnstjerne Bjørnson (1832–1910) var en forfatter innenfor nasjonalromantikken og realismen. Han var også en sentral samfunnsdebattant i siste halvdel av 1800-tallet. Som dikter er han mest kjent for sine bondefortellinger. Bjørnson skrev ellers teksten til Norges nasjonalsang – Ja, vi elsker dette landet.

Knut Hamsun (1859–1952) var en forfatter innenfor nyromantikken. Han er mest kjent for sine psykologiske romaner, blant andre Sult, Mysterier og Victoria. Hamsun fikk Nobelprisen i litteratur i 1920.

Sigrid Undset (1882–1949) var en forfatter innenfor nyrealismen. Hun er mest kjent for sine historiske romaner om livet i Skandinavia i middelalderen. Undset mottok Nobelprisen i litteratur i 1928. Hun skrev på riksmål, var katolikk og hadde et noe konservativt livssyn. Hennes mest kjente verk er trilogien Kristin Lavransdatter.

Edvard Munch (1863–1944) var en norsk billedkunstner innenfor ekspresjonismen. Han er mest kjent for bildet Skrik. Etter sin død testamenterte han kunstverkene sine til Oslo kommune, hvor han bodde store deler av sitt liv, og mange av bildene hans er utstilt på Munchmuseet i Bjørvika.

Gustav Vigeland (1869–1943) var en norsk billedhugger. Han er mest kjent for skulpturparken på Frogner i Oslo – en av Norges viktigste turistattraksjoner. Han vokste opp på Vigeland i nærheten av småbyen Mandal på Sørlandet. Der hadde faren et snekkerverksted hvor Gustav lærte seg treskjæring.

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s