Lesestrategier – hvordan lese effektivt

Å lese er en kunst. Ved hjelp av effektive strategier kan man bli en bedre leser. Her er noen tips.

1. Start med å få en oversikt over teksten. Se på nøkkelelementer som overskrift, mellomtitler, innledning, bilder, bildetekster, uthevede ord, sitater, paranteser, kilder osv. På denne måten får man en rask forståelse av hva teksten handler om, og dermed blir det lettere å lese.

2. Fokuser på det enkle og kjente. Selv om man ikke kjenner alle ordene i teksten, kan man forstå mye ved å fokusere på det som er enkelt, kjent og transparent:
• Egennavn (navn på personer, steder, firma, fenomener osv.)
• Internasjonale ord (ord som betyr det samme på mange språk, slik som «fantasi» og «kritikk»).
• Tall (årstall, datoer, priser, mengder osv.)

3. Reflekter over det du leser. Bruk logikk og forkunnskaper (det vi vet om temaet og verden generelt) til å forstå essensen i teksten. Ut fra det du faktisk forstår (jf. punkt 1 og 2) – hva er det naturlig at dette handler om? Ser du ordene hotell, Bergen, renovasjon, i sommer og 37 millioner i en tekst, kan du gjette at det handler om prisen på oppussing av et hotell i Norges nest største by denne sommeren.

4. Bruk kompensasjonsstrategier. Hvis noe er uforståelig, må man sjekke ord. Man kan spørre noen, slå opp i en ordbok, konsultere et leksikon eller bruke et oversettelsesprogram. Gode kilder er ordbok.uib.no, naob.no, Lexin, Google Translate, Snl.no og Wikipedia.

5. Tenk igjennom. Både under og etter lesingen bør man spørre seg selv om man har forstått teksten. Oppsummer hovedpoengene i ditt eget hode.

6. Vær kritisk. Ikke tro på alt du leser. Kan dette stemme? Er kilden(e) troverdig(e)? Hvem er avsender og har skribenten en agenda? Er det som står der logisk? Sjekk gjerne andre kilder og se hva de sier om samme tema. Tenk selv!

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s