Hvordan lære norsk effektivt?

Her er noen tips til hvordan du kan lære språk på en effektiv måte.

1. Hold motivasjonen oppe

Det som fremfor alt avgjør hvor stor framgang man får, er motivasjonen. Er man motivert, har man en tendens til å jobbe mer aktivt med språket og dessuten få med seg mer av det man lærer. En måte å øke motivasjonen på, er å kombinere språklæringen med noe man er interessert i. Hvis man for eksempel er interessert i musikk, kan man lese artikler om musikk eller lære sanger på norsk. Da vil man automatisk holde på lenger og huske mer.

2. Struktur

Uansett hva man studerer, er det lurt å ha et system. For eksempel kan man dele språklæringen inn i enheter: vokabular, grammatikk, lesing, skriving, uttale osv. Og så bør man ha en plan for rekkefølgen ting skal læres i. For eksempel kan man begynne med substantiv, som er den mest grunnleggende ordklassen, før man går videre til verb, som også trengs for å kunne lage setninger. Bruker man en lærebok, går på et kurs eller skaffer seg en privatlærer, får man en slik plan «gratis». Men med litt erfaring er det fullt mulig å lære språk strukturert og effektivt også på egen hånd.

3. Tenk metakognitivt

Metakognisjon betyr å ha et bevisst forhold til språklæringsprosessen. Man må tenke igjennom hvorfor man gjør det man gjør, og om det er effektivt. Når man lærer, må man også bruke sine forhåndskunnskaper effektivt. Mange slags kunnskaper kan komme til nytte i språklæringen: andre språk vi kan, kunnskaper om geografi og samfunn, psykologisk innsikt og mye annet. Erfarne innlærere er flinke til å aktivere forhåndskunnskaper slik at de kan forstå ganske mye av en tekst bare ved å fokusere på det som er kjent og tenke logisk.

4. Bruk husketeknikker for å lære ord

I starten er vokabular det viktigste. Uten nok ord blir all kommunikasjon vanskelig. Derfor gjelder det å finne strategier for å øke vokabularet raskt. Det finnes mange måter å lære ord på. Man kan snakke med folk og spørre hva ord betyr, lese tekster og sjekke nye ord i en ordbok, pugge ordlister innenfor et bestemt tema eller bruke ordlæringsapper.

For å huske de nye ordene kan man benytte husketeknikker. Det finnes mange slike. En metode mange liker, er å bruke assosiasjoner. Det vil si at man prøver å lage en forbindelse mellom det nye ordet og noe man allerede kjenner, enten på norsk eller andre språk. Tenk deg at du skal lære ordet å redde, som betyr å hjelpe noen som er i fare. Man kjenner kanskje ordet redd, som betyr «nervøs». Da kan man lage en assosiasjon mellom de to ordene ved at man tenker at man redder noen som er redd.

5. Repeter jevnlig

Du kjenner vel ordtaket «repetisjon er kunnskapens mor»? Det er mye sant i det, og undersøkelser viser at vi i gjennomsnitt trenger seks repetisjoner for å huske et ord. Mye av repetisjonen skjer naturlig, ved at vi stadig støter på de samme ordene i ulike sammenhenger. Vi har en tendens til å huske det vi trenger. Men samtidig kan det være lurt å hjelpe husken litt med å ha et system for repetisjon. For eksempel kan man repetere nye ord etter én time, én dag, én uke, én måned og så videre.

6. Praktiser

Det er ikke nok med teoretisk kunnskap. Å pugge ord, lese grammatikk og løse oppgaver kan gi en god base, men for å bli flytende i språket, må man øve i virkelige situasjoner. Ta i bruk det du har lært i praksis. Bruk nye ord aktivt, skriv setninger og tekster der du prøver ut nye grammatiske strukturer.

7. Få nok innputt

Hvis man skal bli god i et språk, må man skaffe seg nok innputt. Det betyr at man må eksponere seg ganske mye for språket. Så bruk norsk i hverdagen – for eksempel når du er på butikken, les norske aviser og bøker, se på norsk tv og hør på norsk radio. Det er imidlertid ikke nok å bare eksponere seg for språket og håpe at man lærer «automatisk». Man må gjøre det på en aktiv måte. Spør om hva ting betyr, noter ned nyttige uttrykk du kommer borti og så videre.

8. Bruk norsk i hverdagen

Et problem med å lære norsk i Norge, er at mange nordmenn er flinke i engelsk og liker å snakke engelsk. Men ikke fall for fristelsen til å prate engelsk. Bruk norsk i hverdagslige situasjoner: på butikken, hos legen, i frisørsalongen, når du må spørre om hjelp … Ikke vær nervøs for å gjøre feil – det er en del av prosessen. Og ikke vær redd for å be folk om å gjenta, snakke saktere eller forklare et ord. Tenk på at du blir bittelitt bedre for hver gang du prøver.

9. Bruk imitasjonsmetoden

Barn lærer språk fort. Måten de gjør det på, er å imitere voksne. De hører hva de voksne sier, og gjentar det. Slik kan også vi voksne lære. Legg merke til hvordan nordmenn sier ting, og bruk de samme frasene. Språket består ikke bare av vokabular og grammatikk. Imellom der har vi et område som består av fraser, uttrykk og faste formuleringer. Skal man snakke idiomatisk, må man beherske dette nivået. Det handler om hvordan folk typisk sett sier noe i bestemte situasjoner.

10. Gode kilder

Effektiv læring forutsetter godt læringsmateriell. Mange liker å lære ved hjelp av en lærebok, og da anbefaler vi serien På vei, Stein på stein, Her på berget, samt Norsk grammatikk – norsk som andrespråk fra Cappelen Damm. På nettet kan man finne gode grammatikoppgaver og vokabularoppgaver. Noen liker å lære med ulike apper. Enkle tekster kan man finne på for eksempel Forskning.no, eller man kan lese enkle nyheter fra Klar Tale eller P4. For lytting kan man bruke podkaster. Det er mye å velge mellom, så du må finne det som passer for akkurat deg. Pass på å være kildekritisk. Det er mye useriøst på nettet!

Lykke til med språklæringen!

Reklame

En kommentar om “Hvordan lære norsk effektivt?

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s