Rolf Wesenlund

FOTO: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum

Rolv Wesenlund var som komiker, skuespiller og samfunnsdebattant en sentral skikkelse i norsk offentlighet fra midten av 1960-årene. Hans mest ikoniske karakter var TV-figuren Fleksnes, et på samme tid komisk og usympatisk vrengebilde av gjennomsnittsmennesket.

Wesenlund vokste opp i Horten og tok artium i 1955. I ungdomsårene markerte han seg som saksofonist og vant norgesmesterskapet for amatørjazzmusikere. Både i gymnastiden og som statsvitenskapsstudent ved Universitetet i Oslo 1955–59 var han aktiv skribent i Gjengangeren, Morgenbladet og Dagbladet, og 1959–65 var han tekstforfatter i reklamebransjen, frilans jazzmedarbeider i NRK og innspillingsjef hos Philips. Fra 1966 var han en tid programsekretær i NRK.

I en kombinasjon av alle disse arbeidsområdene møtte Wesenlund andre unge, fremadstormende personer med stor entusiasme for det nye fjernsynsmediet. Wesenlund, hans faste makker Harald Heide-Steen og andre unge komikere utgjorde en opprørsk gruppe underholdere, en parallell til den senere tids standup-komikere.

I midten av 1960-årene var Wesenlund og kompani plutselig overalt. I NRK laget de fjernsynsparodien Kunden har alltid rett, i radioen de legendariske programmene Telefonrøret og Hørerøret, og på restaurant Cecil i Oslo hadde de 1965 den nyskapende, tilsynelatende improviserte revyen Lysthuset.

1966 filmdebuterte Wesenlund som den usympatiske besteborgeren Hermansen i Hurra for Andersens. Hans mest markante tidlige karakter var Feriebiskop Fjertnes, som tok det messende klerikale og innholdsløst prekende så på kornet at han ble invitert til å vise teologistudenter hvordan de ikke burde te seg.

Til underlighetene hører også den totalt usammenhengende spillefilmen Mannen som ikke kunne le (1968), Fjernsynsteater-forestillingen I dag død, i morgen rosenrød (1969) og gruppeoppsetningen Det var noe annet under krigen (1969). I Pål Bang-Hansens film Norske byggeklosser (1972) spilte Wesenlund hele 8 ulike roller.

Langt vennligere var det folkelige fjernsynsgjennombruddet, satireserien Og takk for det (1968), der Wesenlund, Heide-Steen og Kirsti Sparboe presenterte klassikeske sketsjer som Supperådet, Hos tannlegen og Doble fustasjeopphengsforkoblinger. Serien ble også en bestselgende plate og ble spilt inn i en like populær svensk versjon.

Fjernsynsserien om Fleksnes fra 1974 er en fornorsket versjon av en britisk situasjonskomedie, men Wesenlunds skikkelse er helt og holdent hans egen kreasjon. Fleksnes gav Wesenlund store oppgaver på scenen, i fjernsyn og på film i Sverige og Danmark.

Hans første store rolletolkning på scenen var tittelrollen i musikalen Bør Børson jr. på Det Norske Teatret i 1972 og i filmatiseringen fra 1974. I 1976 spilte han Jeppe på Bjerget i en populær musikal. Han hadde også hovedroller i den danske Styrmand Karlsens flammer på Tivoli i 1990 og Charlies tante på Det Norske Teatret i 1994.

Gjennom mesteparten av karrieren markerte Wesenlund seg som en ivrig og ofte kontroversiell debattant, ikke minst i mediesaker, og han ga ut flere essayistiske bøker. Hans engasjement i Seniorsaken resulterte i 2001 i boken Det nye livet. Han var også en kunnskapsrik programleder i fjernsyn, og talkshowet Wesenstund på TVNorge 1994–2000 var så populært av det vakte stor harme da kanalen la det ned fordi det hadde for lave seertall blant ungdom.

Wesenlund mottok blant annet Æres-Amanda, Leonardstatuetten, Justerprisen og Treschows ærespris. Wesenlund er fortsatt en folkekjær figur i Norge, og hans humor og karakterer har hatt stor innvirkning på norsk underholdning. I 2017 ble han kåret til tidenes komiker i Norge av TV2. Mot slutten av karrieren kom det frem at Wesenlund gjennom store deler av karrieren hadde slitt med sceneskrekk.

Da Wesenlund døde i 2013, 76 år gammel, var det en gigant i norsk og nordsisk underholdningshistorie om gikk ut av tiden. «Hadde Rolv Wesenlund hatt engelsk som førstespråk, kunne han vært helt i toppen over komikere i verden», skrev en gang forfatteren Per Egil Hegge om Wesenlunds talent.

Vokabular

NorwegianEnglish
En skuespillerAn actor
En samfunnsdebattantA public debater
En skikkelseA figure
OffentlighetenThe public
Et vrengebildeA distorted image
Et gjennomsnittsmenneskeAn average person
UngdomsåreneAdolescence
En statsvitenskapA political science
En innspillingFilming, shooting
En revyA revue
En forestillingA performance
En byggeklossA building block
Et gjennombruddA breakthrough
En filmatiseringA film adaptation
En hovedrolleA lead role
Et seertallViewership, rating
Ei æresprisAn honorary award
En sceneskrekkStage fright
FremadstormendeUp-and-coming
OpprørskRebellious
NyskapendeInnovative
TilsynelatendeApparently
MarkantProminent
InnholdsløsMeaningless
FolkeligPopular
KunnskapsrikKnowledgeable
FolkekjærBeloved by the people
Helt og holdentEntirely
HarmeAnger
Å ta artiumTo complete high school
Å utgjøreTo constitute
Å prekeTo preach
Å ta noe på kornetTo nail something
Å te segTo behave
Å slite (sliter – slet – slitt)To struggle

Oppgaver

Kryssord (øv på nye ord)

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s