Hvilke faktorer avgjør vår skjebne?

Det er stor forskjell på folks skjebner. Noen mennesker opplever suksess og lykke, mens andre sliter seg gjennom livet. Hva er det som avgjør hvordan det går med oss her i verden? Hvilke faktorer påvirker vårt livsløp? Det fins det mange teorier om. Noen legger vekt på miljøet vi vokser opp i, andre fremhever pågangsmot og personlige valg, mens andre igjen er mer fatalistiske.

En avgjørende faktor er naturligvis vårt genetiske utgangspunkt. Noen blir født med høy intelligens og en frisk og sterk kropp. Disse har naturligvis større sjanse for å klare seg godt i livet enn dem som er født med visse fysiske eller psykiske svakheter. Tenk om man for eksempel arver en mental lidelse. Da blir ikke livet lett. Imidlertid fins det mange eksempler på at folk med et uheldig genetisk utgangspunkt har klart seg godt i livet. Tenk for eksempel på Stephen Hawking, som ble en av vår tids størte vitenskapsmenn på tross av sin nevrologiske sykdom som lammet kroppen hans.

En faktor som kan veie opp for en problematisk medfødt disposisjon, er miljøet vi vokser opp i. Har man for eksempel en ressurssterk familie, bor i et trygt nabolag med mange fritidsmuligheter og går på god skole med flinke lærere og gode medelever, får man et godt utgangspunkt for resten av livet. Vokser man derimot opp i et ugunstig miljø med kriminalitet, rus og mobbing, kan det slå negativt ut. Det finnes mye forskning som dokumenteter den store betydningen miljøet har for et menneskes skjebne i livet. Men også her fins det eksempler på at folk har kommet seg ut av et ugunstig miljø og opplevd sukess. Dette er essensen i Den amerikanske drømmen – å starte med to tomme hender og bli rik og suksessfull.

Her kommer vi til den tredje avgjørede faktoren: vår egeninnsats og personlige valg. Det har vært mye debattert i hvor stor grad mennesket har en fri vilje, men ser man nøyere på folks livsløp, kommer det ganske tydelig fram at vi kan påvirke vår skjebne ved å ta kloke beslutninger. Skal jeg velge den eller den skolen? Skal jeg gifte meg med den sjarmerende bad boy-en eller den trauste revisoren? Skal jeg ligge på sofaen og se en dårlig film og spise sjokolade i kveld, eller skal jeg søke på ny jobb og trene? Små valg kan få store konsekvenser fordi de er ledd i et større hele. Det er bevist at optimister lykkes bedre i livet enn pessimister fordi de tar flere sjanser. Og realister klarer seg bedre enn naive fordi de tenker igjennom konsevensene av sine valg.

Den fjerde faktoren er både spennende og litt deprimerende. Dette er en slags x-faktor i livet vårt. Det handler om god gammeldags flaks og uflaks. Selv om man er født med de beste gener i et flott miljø og tar fornuftige valg, kan man få et miserablt liv. Den mest vellykkede kan bli påkjørt av en beruset bilist og ende opp som grønnsak. Og den mest håpløse kan vinne i lotto og bli mangemillionær.

For å oppsummere er det fire faktorer som avgjør vår skjebne: medfødt utgangspunkt, miljø, personlige valg og flaks. Hvor viktig hver av faktorene er, kan naturligvis diskuteres, men det er helt åpenbart at alle faktorene har stor betydning. Det er rett og slett umulig å tenke seg et liv der ikke disse fire faktorene har avgjørende betydning. Kanskje er det en omtrentlig 25/25/25/25 prosents fordeling mellom de ulike faktorene, altså at de hver av dem utgjør cirka en firedel. Hva mener du? Hvilke faktorer har hatt størst betydning i ditt liv?

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s