Leseprøve

1) Flervalgsoppgaver

Les følgende tekst og svar på spørsmålene nedenfor:

Jeg viser til stillingsutlysning på Finn og søker herved på stillingen som butikksjef i Sportshjørnet AS. Jeg er en hardtarbeidende mann på 32 år som har et stort ønske om å jobbe i butikk. På grunn av min allsidige arbeidserfaring, store interesse for idrett og utadvendte personlighet, vil jeg passe godt i denne stillingen. Fra før har jeg erfaring fra bensinstasjon og kiosk. Dessuten har jeg ledererfaring fra idrettslag. Sport er min store lidenskap, og jeg har drevet med både fotball, langrenn og friidrett. Jeg har stor sans for konseptet deres, og har vært fast kunde i flere år. Som person er jeg ærlig, utadvendt og sosial. Jeg ser at dere er på jakt etter en ansvarlig ledertype. I mine verv i idretten har jeg vist at jeg innehar disse egenskapene. Selv om jeg er gift og har tre barn, er jeg veldig fleksibel når det gjelder arbeidstid. Jeg har mulighet til å begynne umiddelbart, og kan stille til intervju på kort varsel.
Mvh Roger Jensen

Spørsmål 1: Hva slags stilling søker Roger på?
a) En assistentstilling
b) En vikarstilling
c) En vanlig stilling
d) En lederstilling

Spørsmål 2: Hvilket felt har Roger erfaring fra?
a) Sport
b) Militæret
c) Fiskeri
d) Skole

Spørsmål 3: Hvordan er Roger som person?
a) Sjenert
b) Åpen
c) Streng
d) Rolig

Spørsmål 4: Når kan Roger begynne i stillingen?
a) Om kort tid
b) Med en gang
c) Etter nærmere avtale
d) Det er uvisst

2) Flervalgsoppgave

Les følgende tekst og svar på spørsmålene nedenfor:

Flere norske nettbanker var ute av drift fredag formiddag. Kundene fikk ikke brukt banktjenester verken på internett eller mobiltelefon. Feilen ble rettet klokka 12.15. Men det kan fortsatt være problemer for enkelte kunder, opplyses det. Det kan ta hele helgen å sjekke at alt virker igjen, melder Evry, som har laget løsningen som nettbankene bruker. Det har vært trøbbel i både Skandiabanken, Handelsbanken og Sparebanken. «Problemene skyldes feil på en datamaskin,» opplyser Geir Remman i Evry.

Hva forstår vi av teksten?

a) Nettbanken kommer til å være nede hele helgen.
b) Problemene er fikset for de fleste brukere.
c) Alt er i orden nå.
d) Det var feil på en datamaskin, men det fikk ikke konsekvenser for brukerne.

3) Flervalgsoppgave

Beboerne i det farlige området under det rasutsatte fjellet Mannen i Romsdal er evakuert, og NVE har startet forsøket på å framprovosere et ras. NVE begynte rundt midnatt natt til fredag å tilføre vann til det ustabile fjellpartiet. «Resultatet er usikkert, men vi gjør et forsøk fordi vi ønsker at et skred skal utløses, slik at belastningen til de som bor under det ustabile fjellpartiet, skal bli mindre,» opplyser pressevakt Arne Søiland. Nedbøren de siste dagene har gitt økt bevegelse i den mest aktive delen av fjellpartiet. Farenivået ble mandag hevet til oransje på grunn av prognoser om mye nedbør.

Hva sier pressevakten?
a) at NVE forsøker å unngå et ras.
b) at NVE forsøker å skape et ras.
c) at NVE ikke vet hva de skal gjøre.
d) at NVE vil flytte beboerne.

4) Utfyllingsoppgave

Velg riktig ord:

Stengte veier og folk som står til knes i kjellerne sine har pakket/postet/preget/pyntet nyhetsbildet fra Sørlandet de siste dagene. Slikt ekstremvær vil bli både hyppigere og kraftigere i årene framover, så vi kan like godt varme/veksle/venne/vinne oss til det. 20 personer måtte evakueres i Agder forrige helg, og NVE rapporterer om den høyeste vannføringen på 100 år. Hendelser som denne fører til store skader på bebyggelse, infrastruktur og miljø, og koster Norge enorme summer hvert år.
Temperaturen på jorden stanser/stiger/strekker/synker. En varmere atmosfære kan inneholde mer fuktighet, og dermed gi mer nedbør. I Norge har temperaturen økt med over 1 grad siden år 1900, og årsnedbøren har økt med nesten 20 prosent. I Oslo har den kraftigste nedbøren i løpet av ett døgn økt med 30 prosent de siste femti årene, og høyeste nedbørmengde i løpet/midten/stunden/tiden av én time er doblet i samme periode. Det finnes få målinger av «korttidsnedbør», det vil si nedbør som varer mindre enn ett døgn, men de fleste viser at kraftige nedbørhendelser forekommer hyppigere og med større intensitet over hele landet. Og bekymringer/belastninger/beregninger/betraktninger tyder på at denne utviklingen vil fortsette frem mot år 2100.

5) Utfyllingsoppgave

Velg riktig ord:

Mer enn halvparten av alle svært overvektige barn er også overvektige som voksne, og selv de som kan/klamrer/klarer/kommer å redusere vekta senere i livet, har en økt helserisiko. Hos disse barna kan forskere allerede se at hjertet har begynt å svekkes og at det har begynt å danne seg plakk i blodårene. Barnefedme er tett knyttet til utsettingen/utvekslingen/utviklingen/utvinningen av livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. Mange barn med fedme er også fysisk inaktive, og i løpet av en vanlig dag har de generelt et lang/langt/lenge/lengre lavere aktivitetsnivå enn slanke barn. Fysisk aktivitet kan redusere risikoen for at barna får livsstilssykdommer, selv at/for/med/om aktiviteten ikke nødvendigvis gir lavere fettprosent. Med Barnefedmestudien har NTNU-forskere i samarbeid/samband/samfunn/samkvem med australske forskere som mål å finne ut hvilken intensitet overvektige barn og unge bør trene med – for å forbedre helsa mest mulig. Resultatene taler for seg selv: All trening virker, men intervalltrening med høy intensitet er aller mest effektivt.

6) Finn rekkefølgen

Plasser informasjonen i riktig rekkefølge:

a) Helene ble litt skolelei på videregående, men fullførte med gode resultater.
b) De ble kjærester og flyttet sammen på en toroms leilighet i Bergen sentrum.
c) I sjuårsalderen begynte hun på skolen, hvor hun raskt lærte å lese.
d) Helene ble født i Porsgrunn i 1954, som den yngste i en søskenflokk på fire.
e) På ungdomsskolen ble hun klassens beste elev og var formann i elevrådet.
f) På slutten av studietiden traff hun politistudenten Gunnar fra Bergen.
g) Hun bodde i kollektiv mens hun studerte sykepleie på Høyskolen i Oslo.
h) Et par år etter flyttingen fikk paret barn, en liten gutt som fikk navnet Jens.

7) Finn synonymer

a) Hvilket ord nedenfor betyr omtrent det samme som skryt.
Politikeren fikk mye ros for talen han holdt i forkant av møtet, men en del kritikk for intervjuet han ga etterpå.

b) Hvilket ord nedenfor betyr omtrent det samme som bytte?
Kommunen sliter med dårlig ledningsnett og planlegger å erstatte de gamle rørene fra 1950-tallet.

c) Hvilket ord nedenfor betyr omtrent det samme som tap?
Laget gikk på sitt største nederlag på 30 år bare tre dager etter den sensasjonelle seieren mot byrival Vålerenga.

d) Hvilket ord nedenfor betyr omtrent det samme som utføre?
Først skal forskerne foreta en spørreundersøkelse, så skal de analysere materialet. Etterpå skal de presentere resultatene på en konferanse og publisere en artikkel i et anerkjent tidsskrift.

e) Hvilket ord nedenfor betyr omtrent det samme som fornøyd?
Ordføreren var skuffet over de økonomiske resultatene, men tilfreds med at befolkningsnedgangen i kommunen har stoppet. Han var sikker på at kommunen er i stand til å snu den negative trenden.

8) Velg riktig navn

Svein: Jeg har etablert en restaurant som skal servere norsk mat. Jeg føler at norsk mat er undervurdert og mener at vi bør løfte frem norske mattradisjoner. Hos oss skal man få tradisjonelle retter som fårikål, kjøttkaker i brun saus og lapskaus. Vi vil satse på kortreiste råvarer av høy kvalitet, hovedsakelig økologiske produkter. Målgruppen er selvsagt lokalbefolkningen, men også turister. Gjennom turistkontoret har vi fått høre at lokal mat etterspørres blant tilreisende. Vi kan jo ikke bare servere kebab og pizza her i byen.

Frank: Jeg har anlagt en golfbane på slektsgården. Her har det gått kuer og sauer i alle år, men nå blir det altså golfspillere og caddier. Planen var å drive gården videre, men økonomien og helsa tillot ikke videre drift. Nå blir det golf for alle penga! Foreløpig er det bare 9 hull, men vi håper å utvide til 18 hull på sikt. Vi har også etablert en golfklubb som er åpen for alle. Vi ønsker å gjøre golf til en folkesport og håper å få med alt fra barn til pensjonister. Hvis alt går etter planen, vil golfbanen åpne i slutten av mai.

Hanne: Jeg har nettopp startet opp et lite designfirma. Jeg har jobbet med grafisk design i en stor mediebedrift i 15 år, men etter at jeg fikk barn, fikk jeg lyst til å begynne for meg selv. Vi er to stykker som driver dette sammen – jeg og kusina mi. Vi kommer til å ta alle slags oppdrag innen design – plakater, visittkort, nettsider og så videre. På grunn av vårt store nettverk her i byen, regner vi med å få mange lokale bedrifter som kunder, men i vår digitale tidsalder kan man jo i praksis ta oppdrag over hele verden.

Rita: I år har jeg etablert et firma som skal drive med temareiser. I første rekke skal vi arrangere turer i lokalmiljøet. Det blir turer med fokus på lokalhistorie, naturopplevelser og ekstremsport. Vi bor i et område med spektakulær natur og rik historie, så det skal bli en glede å presentere dette til turister fra alle verdenshjørner. Vi har allerede fått bestillinger fra Japan og Tyskland! I tillegg skal vi arrangere temareiser til mitt andre hjemland Italia. Min mor er italiensk, og jeg har derfor et godt nettverk der nede.

Spørsmål:

a) Hvem skal etablere virksomhet på gården familien drev tidligere?
b) Hvem vil gi kundene et alternativ til utenlandske matretter?
c) Hvem skal starte bedrift sammen med en slektning?
d) Hvem vil ta med folk på tur?

Tilbake til testen

Reklame