Krevende muntlige oppgaver

1. Vokabular

Hva heter disse tingene på norsk?

2. Tabu

Forklar begrepet musikk.
Du kan ikke bruke ordene høre, spille, instrument.

3. Grammatikk

Si disse setningene i preteritum:

Martin ber Elisabeth snakke litt høyere.
Mormor bærer alle varene hjem fra butikken i en sekk.
Hva driver onkelen din med?
Gerd foretrekker å spille gitar.
Barna gråter uten stans i flere timer.
Jeg leter etter bankkortet mitt.
Vi synes han er en hyggelig mann.
Trives du på Gran Canaria?
Vi øver mye på de nye sangene.

4. Historie

Fortell denne historien.

5. Gjenfortelling

Gjenfortell følgende historie med egne ord:

Ei kråke satt i et tre med en deilig ostebit i nebbet. En rev fikk øye på kråka og begynte å lure på hvordan han skulle få tak i ostebiten. Han gikk bort til treet, kikket opp og sa: «For en flott fugl jeg ser der oppe! Fargene på fjærene dine glir så fint over i hverrandre. Hvis stemmen din er like fin som utseendet ditt, så må du være en ekte fugledronning.»

Kråka ble veldig smigret, og ville vise reven at hun kunne synge vakkert. Hun åpnet nebbet og skrek av full hals. Da falt ostebiten ut av nebbet hennes og ned til reven, som snappet opp osten og sa:
«Kraftig stemme har du. Men vettet står det dårligere til med!»

6. Beskrive

Fortell om denne tingen. Hvordan brukes den (i detalj)?

7. Fortelling

Fortell om en ting som er viktig for deg – og hvorfor den er det.

8. Uttale

Les denne teksten med riktig uttale:

Akk, det er jammen mange ting i et hus som skal lades hver dag! Vi lever i en tid der vi har flust av teknologiske hjelpemidler på alle bauger og kanter, men disse tingene må jo fôres med strøm i hytt og pine for å fungere – og om man er mange i husholdningen, blir jo problemet bare større. På et tidspunkt er man jo rett og slett tom for stikkontakter å plugge ladere inn i. (Fra Tek.no)

9. Dilemma

Hva er verst – miste synet eller hørselen?

10. Tekst

Les, og svar på spørsmålene nedenfor:

Marianne-saken er en norsk, uoppklart forsvinningssak. Saken startet i Risør 28. august 1981, da seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen spaserte til Frydendal Varehandel for å kjøpe is og godteri. Hun kom aldri tilbake fra handleturen og er ikke sett igjen siden. Saken ble gjenstand for omfattende politietterforskning og intens medieoppmerksomhet. I 2020 ble det sendt en serie om saken på TV2, «Mysteriet Marianne».

Saken startet om ettermiddagen fredag 28. august 1981. Marianne var på nærbutikken og kjøpte to poser godteri og to krone-iser før hun forsvant sporløst. Tre timer senere meldte moren jenta savnet, og samme kveld ble det iverksatt en omfattende leteaksjon. Til tross for de store leteaksjonene ble ikke jenta funnet. Man fant heller ingen konkrete spor.

Fire dager etter forsvinningen signaliserte politiet at man sto overfor en forbrytelse. Hovedteorien var at Marianne hadde blitt bortført i en bil like ved forretningen, fraktet av gårde og deretter drept. Etterforskningen ble trappet kraftig opp, og i Risør jobbet 15 etterforskere med saken. Men den 7. september ble den offisielle leteaksjonen avsluttet uten resultater.

Flere personer har vært mistenkt i saken, men ingen er dømt. Den 16. oktober 1981 ble en mann i 50-årene fra Vegårshei pågrepet og siktet for å ha bortført seksåringen. Den 22. juni året etter ble mannen løslatt og siktelsen frafalt grunnet mangel på tekniske bevis eller spor som knyttet ham til saken.

I 1998 erkjente svenske Thomas Quick at han hadde bortført risørjenta og drept henne. Han hadde tidligere erkjent å ha drept drammensjenta Therese Johannessen i 1988, samt flere uoppklarte drap i Sverige og Norge. Men verken politiet eller Mariannes familie festet lit til svenskens innrømmelse. I 2002 henla politiet Quick-sporet, og i 2008 trakk Quick tilståelsen. Han er senere også frikjent for en rekke andre drap.

Saken har flere ganger blitt etterforsket på nytt. I 2016 lanserte den påstått «klarsynte» mannen Michael Winger en video der han hevdet å kunne se hvem gjerningspersonen var, og hvor Marianne Rugaas Knutsen var gjemt. Videoen utløste en ny leteaksjon utenfor Risør, der over hundre personer deltok. Men også denne aksjonen var resultatløs.

I 2017 hevdet privatetterforsker Grete Strømme at politiet hadde gjort flere feil i etterforskningen, og at flere av avhørene var mangelfulle. Hun ba statsadvokaten om å gjenåpne saken, men Agder politidistrikt avslo begjæringen.

1. Hva er Marianne-saken?
2. Hvor i Norge skjedde forsvinningen?
3. Hvem har vært mistenkt i saken, og er noen blitt dømt?
4. Hvor står saken nå?
5. Hva tror du skjedde med Marianne?
6. Hva menes med at Marianne forsvant sporløst?
7. Finn et ord i siste avsnitt som betyr det samme som «påsto».

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s