Tekstoppgaver

1) På menyen står det: smørbrød med skinke, kyllingsuppe, storfekarbonader, svinekoteletter og rundstykker med syltetøy. Lisa er vegetarianer. Hvilke(n) av disse rettene kan hun spise?

2) Martine liker storbyferier, men hun vil helst reise innenlands. Kan du anbefale henne et reisemål?

3) Per spør vennene sine om hvem som liker rømmegrøt. Marie sier at hun elsker rømmegrøt. John, derimot, hater rømmegrøt. Svein kan heller ikke fordra rømmegrøt. Hanne foretrekker rømmegrøt fremfor andre typer mat. Turid er også ganske glad i rømmegrøt.
Hvem liker rømmegrøt?

4) Klesbutikken som Helena besøkte, hadde sju forskjellige kjoler. Helena syntes at tre av kjolene var lekre. To av kjolene var etter hennes mening ganske stygge. De to siste var sånn passe, men ikke helt etter hennes smak. Hvor mange av kjolene likte Helena?

5) På jobben møter Arvid Pedersen folk som har begått ulike typer lovbrudd. Han prøver å hjelpe dem når de skal i retten for å forsvare seg mot anklagene fra påtalemyndigheten. Målet er å unngå eller begrense straffen. Hvilket yrke har Arvid?

6) På lørdag var det ganske mildt i været. Det var delvis skyet oppholdsvær. Sola tittet så vidt frem utpå ettermiddagen, men det blåste kraftig. Hva preget været på lørdag? Kulde, nedbør, solskinn eller vind?

7) Da Johnny var ung, drev han med kortspill, dans, orientering, skøyteløp og langrenn. Hvor mange vinteridretter har han erfaring med?

8) Linda ønsker seg et kjæledyr. Hva passer best å kjøpe?
Grevling, gaupe, marsvin, veps, orm?

9) I butikken har de dresser, skjørt, bluser, bh-er og herreskjorter. Hvilke av disse plaggene passer for Ola?

10) Francis vil gjerne besøke et land i Norden som han ikke har vært i før. Det eneste stedet i Norden han har vært i tidligere, er København. Nevn tre land han kan besøke.

11) Linda så fire filmer. Film nummer én fikk henne til å le, film nummer to humret hun av, film nummer tre fikk henne til å grøsse, og den siste filmen var ganske tam. Hvor mange morsomme filmer så Linda?

12) På jobben møter Morgan rekrutter som skal avtjene verneplikten. Han sørger for at de lærer disiplin og blir gode krigere som skal forsvare Norges grenser. Hvilket yrke har Morgan?

13) På søndag var det grått og disig. Det var dårlig sikt og vanskelig å ta seg fram i terrenget. Hva preget været på søndag? Varme, nedbør, solskinn, tåke eller vind?

14) Til familieselskapet hadde Gunnar invitert onkelen sin og filletanta si, farmora si, ei av grandtantene sine samt oldefaren sin. Hvem var sannsynligvis den eldste i selskapet?

15) I skogen hadde Turid sett elg, hjort, rådyr, rev, grevling og ekorn. Hvilket dyr var det største hun hadde sett i skogen?

16) Under treningsøkta tok Robert knebøy, markløft og benkpress. Hva slags trening bedrev han og hvor var han?

17) I skapet ligger det ei skinnlue, et par hansker, en frakk, en ulltrøye og en dongeribukse. Det er 25 grader og strålende sol ute. Passer noen av klesplaggene i skapet – i så fall hvilke?

18) Randi kjøper bringebærsyltetøy, havregryn, hvitost, lettrømme, mandler og skinke. Hvilke av disse varene kan brukes som pålegg?

19) Det er 6 personer ombord på båten. Birger er en kraftig kar, Dagfinn er en mager fyr, Einar er en svær mann, Jonas er en slank guttunge, Terje er en overvektig type og Yngve er bare skinn og bein. Hvor mange tjukke og hvor mange tynne personer er det på båten?

20) Jonas har en jobb der han måler opp, sager og spikrer blant annet planker, bjelker og lister. Hvilket yrke har han?

21) På gården var det 3 høner, 1 hane, 2 kuer, 1 okse, 1 bukk og 1 geit.
Hvor mange hunndyr og hvor mange hanndyr var det på gården?

22) På fabrikken jobbet det fire svensker, tre dansker, to finner, en islending, tre østlendinger, tre vestlendinger, to sørlendinger, én nordlending og én trønder. Hvor mange nordmenn jobbet på fabrikken?

23) På mandag var det delvis skyet oppholdsvær, på tirsdag strålende sol, på onsdag overskyet og lett bris, på torsdag kuling og øsende regn, på fredag full storm, på lørdag lyn og torden og på søndag godt og varmt. På hvilke dager var det uvær?

24) Sara har ei venninne som heter Vera. På lørdag møttes de for å gjøre litt arbeid sammen. Først reparerte Sara sykkelen hennes, så vasket hun bilen sin. Vera fikset datamaskina hennes, så vasket hun gulvteppet sitt. Hvem eier sykkelen, bilen, datamaskina og gulvteppet?

25) Robert kjøpte brus, fersken, kalkun, kjeks og sei. Hvor mange typer kjøtt kjøpte han? 

26) Marta jobber på et aldershjem der hun blant annet steller, pleier, trøster og tar blodprøver. Hvilket yrke har hun?

27) På gruppa til Marit er det 6 personer. Hun synes at Einar er en grei kar. Henrik er en real fyr. Fredrik er en drittsekk. Hun synes at Hanna er til å stole på og at Linda er litt slitsom. Hvem liker hun og hvem liker hun ikke?

28) Skolen ligger mellom kirka og bensinstasjonen. Bokhandelen ligger rett til høyre for bensinstasjonen. Barnehagen ligger lengst til venstre. Plasser bygningene fra venstre til høyre.

29) I hagen til bestefar vokser det en hekk, en solbærbusk, ei gran, ei bjørk og noen matplanter. Hvor mange trær har bestefar i hagen?

30) I klassen til Vilde går det 5 gutter. Hun synes at Kristian er kjekk. Odin synes hun er temmelig håpløs. Aleksander er etter Vildes mening ganske stygg. Hun synes at Erik er litt søt og at Nils er nokså kjedelig. Hvem av guttene liker hun?

Fasiten finner du i kommentarfeltet nedenfor:

Reklame

2 kommentarer om “Tekstoppgaver

  1. FASIT:

   1) Rundstykker med syltetøy

   2) Oslo, Trondheim, Bergen eller Stavanger

   3) Marie, Hanne og Turid

   4) Tre

   5) Advokat

   6) Vind

   7) To (skøyteløp og langenn)

   8) Marsvin

   9) Dresser og herreskjorter

   10) Norge, Sverige, Finland eller Island

   11) To

   12) Offiser (militær, befal)

   13) Tåke

   14) Oldefaren

   15) Elg

   16) Han bedrev styrketrening, sannsynligvis på et treningssenter

   17) Nei, ingen passer.

   18) Bringebærsyltetøy, hvitost og skinke.

   19) Tre tjukke og tre tynne

   20) Snekker

   21) Tre hanndyr og seks hunndyr

   22) Ti nordmenn

   23) Torsdag, fredag og lørdag

   24) Sara: bilen, datamaskina; Vera: sykkelen, gulvteppet

   25) Én (kalkun)

   26) Sykepleier

   27) Hun liker: Einar, Henrik, Hanna. Hun liker ikke: Fredrik, Linda

   28) Barnehagen – kirka – skolen – bensinstasjon – bokhandelen

   29) To

   30) Kristian og Erik

   Liker

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s