Berømte norske personer

no-nb_bldsa_ib0053 001
Ibsen

Den mest kjente nordmannen internasjonalt er kanskje Thor Heyerdahl. Han var arkeolog, forfatter og eventyrer. Heyerdahl laget en film som vant en Oscar. To andre kjente norske eventyrere er Roald Amundsen, det første mennesket på Sørpolen, og Fridtjof Nansen, som forsøkte å nå Nordpolen. Nansen var også vitenskapsmann og diplomat. Han fikk Nobels fredspris for sin innsats for flyktninger.

Når det gjelder politikk, er Gro Harlem Brundtland, Norges første kvinnelige statsminister, den mest kjente. En annen sentral politiker er nåværende leder i NATO, Jens Stoltenberg.

På kunstens område er maleren Edvard Munch nummer én. Han er særlig kjent for maleriet Skrik. Videre er dikteren Henrik Ibsen berømt over hele verden. Hans mest framtredende verk er muligens Et dukkehjem. Innen film er nok skuespilleren Liv Ullman den best kjente. Når det gjelder musikk, er vokalisten i A-ha, Morten Harket, trolig den mest berømte. Den viktigste komponisten het Edvard Grieg.

Kjente norske idrettsutøvere er maratonløperen Grete Waitz og de to utøverne med flest olympiske gullmedaljer i verden: Ole Einar Bjørndalen (skiskyting) og Marit Bjørgen (langrenn). Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, er også norsk.

Annonser

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.