Hvilken personlighetstype har du?

Er du åpen, utadvendt og selvsikker, eller mer tilbaketrukket og sjenert? Er du organisert og streng, eller tar du livet som det kommer? Ved hjelp av en enkel psykologisk test kan man finne ut hvilken personlighetstype man har. Femfaktormodellen, også kjent som «The Big Five» er en teori innenfor psykologi som beskriver personlighet basert på fem hovedtrekk: åpenhet, planmessighet, ekstroversjon, omgjengelighet og nevrotisisme.

Åpenhet refererer til en persons nysgjerrighet og kreativitet, samt evnen til å tolerere usikkerhet og kompleksitet i livet. Planmessighet omhandler graden av selvdisiplin og organisering, samt hvor pliktoppfyllende og ansvarlig man er. Ekstroversjon dreier seg om graden av sosial interaksjon en person foretrekker, og om man er tilbøyelig til å være energisk og dominant i sosiale situasjoner. Omgjengelighet beskriver graden av empati og altruisme en person har, samt individets evne til å samarbeide og bygge sosiale bånd. Til slutt beskriver nevrotisisme graden av emosjonell ustabilitet, angst og negative følelser en person kan oppleve.

Disse fem trekkene har blitt funnet å være universelle og stabile over tid, og kan brukes til å forutsi ulike aspekter ved en persons liv, inkludert personens karrierevalg, sosiale relasjoner og mentale helse. Femfaktormodellen har blitt mye brukt i forskning innen personlighetspsykologi, samt i klinisk praksis for å forstå og behandle enkeltpersoners psykologiske problemer.

Hva med deg? Hvilken type personlighet har du?

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s