Noen tips til muntlig norskprøve B1-B2

1. Vær blid, positiv og profesjonell. Selv om din oppførsel egentlig ikke skal telle, så er sensorene bare mennesker og vil ubevisst bli påvirket av måten du fremstår på.

2. Hold deg til temaet oppgaven handler om. Lytt godt på spørsmålene slik at du faktisk svarer på det eksaminator spør om.

3. Vær aktiv og ta initiativ. Da virker det som du kan mer enn om du er passiv. Dessuten får du vist frem mer av hva du kan.

4. Husk at det er språket, ikke innholdet, som teller. Ikke la deg vippe av pinnen om du ikke kan så mye om temaet. Dette er ikke en eksamen i samfunnsfag, men i språk.

5. Samtidig er det selvsagt en fordel å ha litt kunnskap om samfunnet. Da blir det enklere å snakke om ting. Så følg litt med i nyhetsbildet i dagene før eksamen. Merk deg noen nøkkelord som brukes i aktuell norsk debatt: global oppvarming, ekstremvær, integrering, likestilling, arbeidsledighet, nedbemanning, sosiale medier, valgkamp …

6. Bygg opp svaret ditt på en strukturert måte – med innledning, argumenter, motargumenter, eksempler og konklusjon. Norskprøven tester nemlig din evne til å argumentere for et syn.

7. Ikke ta for mange og lange pauser. Norskprøven tester din evne til å snakke flytende. Hvis du må tenke, kan du bruke tenkeuttrykk som «det er et interessant spørsmål», «det er ikke så lett å si», «det har jeg tenkt mye på …» Eller du kan begynne med å oppsummere  temaet eller si noe om bakgrunnen for det. (Det har vært mye snakk om denne saken i det siste …)

8. Tenk enkelt! Mange ødelegger for seg selv ved å snakke for komplisert. Det er bedre uttrykke noe på en enkel og korrekt måte enn å si noe komplisert på en feil måte.

9. Varier språkbruken. Unngå å gjenta de samme uttrykksmåtene om og om igjen. Ved å variere viser du at du behersker ulike typer språklige strukturer, for eksempel forskjellige verbtider (fortid, fremtid), substantiv/adjektiv i entall og flertall, og ulike setningsstrukturer (leddsetninger, det-setninger …)

10. Bruk bindeord for å skape flyt og struktur.
Eksempler: først, videre, ellers, dessuten, likevel, selv om …

11. Pugg noen standardfraser som du kan bruke.
Eksempler: Når det gjelder, først og fremst, på en annen side, til tross for, alt i alt …

12. Slapp av og stol på deg selv slik at ikke nervøsiteten får ødelegge prestasjonen. Å stryke på norskprøven er vanlig og ikke verdens undergang. Lær av de feilene du gjør til å prestere bedre neste gang. Husk at eksaminator ikke er der for å ødelegge for deg, men for å hjelpe deg å vise frem det du kan …

Mer informasjon her

Legg igjen en kommentar