Sport i Norge

Norge er en idrettsnasjon. Sport er viktig for mange nordmenn. Den mest populære sporten er langrenn. De beste langrennsløperne er store stjerner. Noen kjente utøvere er Oddvar Brå (80-tallet), Bjørn Dæhli og Vegard Ullvang (90-tallet), samt Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug (2000-tallet). Sistnevnte er fortsatt aktiv.

Langrenn er ofte et oppgjør mellom de tre store skinasjonene Norge, Sverige og Russland. Verdens mest kjente skiarena er Holmenkollen i Oslo. Andre populære vinteridretter er skiskyting, hopp og skøyter. Populære lagidretter er ishockey og håndball. Norge er i verdenstoppen i alle disse idrettene, kanskje bortsett fra ishockey.

Om sommeren er fotball mest populært – som i resten av verden. Dessverre er ikke norsk fotball så god. Norge ligger bare på ca. 50. plass på FIFA-rankingen. Imidlertid er kvinnelandslaget bedre. Damene ble verdensmestere for noen år siden.

De mest kjente fotballagene innen herrefotball er Rosenborg fra Trondheim, Vålerenga fra Oslo, Brann fra Bergen og Viking fra Stavanger. Rosenborg ble seriemester 13 ganger på rad. Fotball er vanskelig i Norge på grunn av klimaet. Sesongen begynner i april og slutter i november.

En annen viktig sommersport er friidrett. En av verdens mest kjente friidrettskonkurranser foregår på Bislett Stadion i juli hvert år. Kjente norske friidrettsutøvere er de tre brødrene Ingebrigtsen, som er i verdenstoppen på 1500 og 5000 meter.

Spørsmål og oppgaver:

1. Når var Oddvar Brå aktiv som skiløper?
2. Hvilke nasjoner har de beste utøverne innen langrenn?
3. Hva er Holmenkollen?
4. Hva menes med lagidrett?

5. Når på året begynner man å spille fotball i Norge?
6. Kan du nevne en øvelse innen friidrett?
7. Lag en liste over idretter på norsk.
8. Finn fem sammensatte ord i teksten.

Reklame

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s